Spelregelvraag: Wat mag de gemaskerde verdediger doen?

Deze week duiken we voor de De Spelregelvraag in de wereld van de gezichtsmakers. We kijken naar een wedstrijd in de Pro League tussen de vrouwenteams van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Een Britse corner gaat de mist in. Door een shoot, mag de VS als verdedigende ploeg een vrije bal nemen. Gebeurt dat hier op de juiste manier? Zo nee, wat gaat er mis en hoe moet het in jouw ogen wel?


10 Reacties

  1. ashleyisgod

    Gaat goed toch ? Direct uitnemen zonder selfpass is toegestaan (4.2 reglement). Een vraag die ik zelf heb en nooit goed een antwoord op heb is hoe lang dat masker mag opblijven. Stel dat je als uitloper de bal afpakt van de stopper, mag je dan doorlopen ? Mag je over de 23 meter lijn/buiten de cirkel ? Reglement zegt slechts dat het 'masker geen gevaar mag opleveren'. (Excuus voor het kapen van de vraag, maar de nieuwsgierigheid is gewoon te groot).

    1. bartherklots

      Met het geven van de vrije slag, is er weer een gewone spelsituatie ontstaan, dus maskers af. Scheidsrechter had hier moeten ingrijpen. Bij het sec uitverdedigen van de strafcorner mag het masker op blijven, de verdediger met masker mag niet over de 23 meterlijn komen. Gebeurt dat toch, is dat een overtreding.

    2. Flyingdutch

      @bartherklots, sinds vorig seizoen mag een vrije slag na een strafcorner met masker op genomen worden, alleen een self-pass is niet toegestaan.

    3. Folmer

      @Ashley, goede vraag. Het gaat om veiligheid, redelijkheid en flow of the game. Zodra de SC is afgelopen moet het masker af, maar zolang de verdediger geen redelijk moment heeft gehad om het masker af te doen mag deze hiermee door verdedigen. De grens wordt gesteld op de 23m-lijn, ga je daar overheen met masker dan krijg je een vrije slag tegen. Een verdedigende vrije slag is meestal een goed moment, maar als er een mogelijkheid is op een goede counter dan mag de VS genomen worden met masker op (flow of the game). Check de bondsbriefing 20-21, daar staat het heel duidelijk uitgelegd.

  2. clubscheidsrechter-hbr

    Prima.

  3. slechts-een-mening

    Mag nie. Je mag met masker op verdedigen maar je mag met masker op geen VS nemen of zelfs gerichte pass dacht ik. Ik gok nieuwe SC.

    1. Flyingdutch

      Het mag dus wel, sinds kort mag er een vrije slag na een strafcorner met masker worden genomen. Je mag alleen geen self-pass nemen, dat gebeurt hier niet, dus deze uitvoering is prima

    2. slechts-een-mening

      Oe. Foutje. Het mag dus wel.

  4. mrme

    Niks aan het handje, gewoon doorspelen! Volgens mij dan he..

  5. jve

    Doorspelen, speelster met masker die de VS neemt laat zien dat ze de bal onder controle brengt alvorens te spelen (en de bal mag overigens overal in de cirkel genomen worden…).


Wat vind jij? Praat mee...