Sporthistoricus schrijft boek over hockey in Amsterdam

De Amsterdamse sporthistoricus Jurryt van de Vooren gaat een boek schrijven over hockey in Amsterdam. Dat doet hij in samenwerking met de afdeling Sport van de gemeente, waarmee hij deze week ook een boek uitgaf in het kader van het EK atletiek. Aanleiding voor het hockeyboek is het EK hockey dat in 2017 in het Wagenerstadion plaatsvindt. 

De gemeente Amsterdam heeft het idee om jaarlijks een sportboek onder de noemer ‘Eeuwen in Beweging’ te koppelen aan een actueel evenement. Een groot deel van het boek zal bestaan uit materiaal dat Van de Vooren uit het Amsterdamse archief haalt. De bedoeling is dat hij daarmee 20 verhalen van maximaal 500 woorden gaat schrijven. Die verhalen bevatten uiteenlopende onderwerpen, maar de rode draad is de betekenis die sport en Amsterdam voor elkaar hebben gehad.

Opeens populair

Van de Vooren is van plan om na de Olympische Spelen te beginnen met het samenstellen van het boek. Wel heeft hij al zo aardig voor ogen wat er aan bod kan komen. ‘De Spelen van 1928 waren een omslagpunt in de geschiedenis van het Nederlandse hockey. Toen de Spelen begonnen, wist bij wijze van spreken niemand wat hockey was. 2 weken later was het immens populair. Dat kwam doordat Nederland uit het niets de finale wist te bereiken. Dat had dan weer te maken met het feit dat er een paar jaar eerder was besloten de Nederlandse regels overboord te gooien en over te stappen op de Engelse regels, maar dat is weer een ander verhaal’, zegt Van de Vooren.

WK mist halve geschiedenis

Het ontstaan en de geschiedenis van het WK Hockey komt ook aan bod. Het WK werd voor het eerst georganiseerd in 1971. ‘Maar wat weinig mensen weten, is dat het WK véél ouder had kunnen zijn’, aldus Van de Vooren. ‘Op 10 mei 1940 was het de bedoeling om voor het eerst in de geschiedenis een WK te organiseren. In Nederland nota bene. Maar precies op die dag vielen de Duitsers ons land binnen en kon het evenement niet doorgaan. Er hadden dus 7 WK’s meer gespeeld kunnen zijn.’

Duik in het archief

Voor de rest van zijn verhalen duikt Van de Vooren dus nog het Amsterdamse archief in. Hij verwacht de teksten eind van het jaar klaar te hebben. Ruim op tijd voor het EK hockey in de zomer van 2017 dus.

Nog meer geschiedenis

 


Wat vind jij? Praat mee...