Sportprotocol: 250 toeschouwers per veld en niet schreeuwen

Bij hockeywedstrijden zijn vanaf 1 juli 250 toeschouwers per veld toegestaan, als ze tenminste 1,5 meter afstand kunnen houden. Als een club meer toeschouwers bij een wedstrijd wil toestaan, moeten zij zich allemaal registreren en is een gezondheidscheck verplicht. Schreeuwen en zingen langs het veld is niet toegestaan.

Dat staat in het nieuwe sportprotocol dat NOC*NSF vandaag heeft gepubliceerd. In het sportprotocol zijn de regels en richtlijnen voor alle sporten opgenomen, hierdoor komt het specifieke hockeyprotocol per 1 juli te vervallen. NOC*NSF plaatst bij het protocol wel als disclaimer dat ‘dit protocol nog in ontwikkeling is en is gebaseerd op de kennis van nu. De komende dagen kunnen nog aanpassingen volgen’.

Het nieuwe sportprotocol is de afgelopen dagen opgesteld, nadat het kabinet woensdagavond het licht op groen zette voor het hervatten van alle sporten (inclusief wedstrijden) per 1 juli. Vanaf aanstaande woensdag gaan alle sportcomplexen ook weer helemaal open. Dat geldt tevens voor de clubhuizen en kleedkamers, inclusief douches. Op de hockey-accommodaties gelden binnen de lijnen van de velden geen restricties met betrekking tot afstand; ook achttienplussers mogen met contact sporten. Buiten het veld en ook binnen de clubhuizen geldt de 1,5 meter regel voor achttienplussers.

Maximaal 100 man zonder registratie in clubhuis

De horeca in de clubhuizen is qua aantallen aan banden gelegd. In het horecadeel mogen maximaal 100 bezoekers tegelijk aanwezig zijn, exclusief medewerkers en officials. Als een club meer dan 100 bezoekers wil toelaten, moeten alle gasten vooraf reserveren en vindt er een gezondheidscheck plaats. De registratieplicht en check gelden ook buiten op het terras als daar meer dan 250 mensen worden toegelaten.

Bij uitwedstrijden mogen personen uit meerdere huishoudens in een auto worden vervoerd, maar er moeten dan wel mondkapjes worden gedragen door de achttienplussers.

De KNHB besloot woensdagavond al dat per direct de limieten vervielen van het aantal spelers op een trainingsveld. In het sportprotocol staat niet expliciet dat bijvoorbeeld ballen en pionnen alleen nog door de trainer aangeraakt mogen worden. Zoals dit wel in het hockeyprotocol was opgenomen. Wel moeten alle materialen na elke training en wedstrijden worden gereinigd.

Advies KNHB: iedereen eigen cornermasker

De KNHB adviseert ook de cornermaskers na elk gebruik te reinigen met een desinfecterende alcoholspray. ‘Dit is tijdens wedstrijden wellicht een taak voor de wisselspelers. Tijdens oefenwedstrijden is het vanzelfsprekend ook mogelijk hiervoor extra tijd in te plannen’, adviseert de KNHB. Nog liever ziet de hockeybond dat leden een eigen, persoonlijk cornermasker gebruiken.

Sander de Wijn (Kampong) doet zijn cornermasker voor. Archieffoto: Koen Suyk


10 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Dus de EHL 2020 finals gaan door? 💁‍♂️

  1. circlestorm69

   😃🙈

 2. Stockey123

  Mooie stap voor (hoofdklasse) clubs om eindelijk over te gaan naar kaartverkoop bij competitie wedstrijden van het eerste team. Wat is het verschil met amateurvoetbal, waarom is het daar heel gewoon dat je daar een kaartje moet kopen? Belachelijke regel dat de KNHB dit verbied.

  1. stekel

   Ik denk dat dat eerder een doodklap zal zijn. Kaartverkoop ?

  2. lvabr

   Lijkt me om de volgende redenen geen goed idee: A) Voetbal heeft fans, hockey supporters. Verschil is dat supporters niet bereid zijn om wekelijks te blijven betalen. Supporters zijn momenteel ook vaak teams die klaar zijn met hun wedstrijd en gewoon een biertje drinken. Tribunes zullen een stuk leger zijn als je die weghoudt. B) Hockey wordt op tv minder gedragen. De enige manier om jeugd te enthousiasmeren is door ze in contact te laten staan met senioren in de hoofdklasse/ hun jeugdhelden en wellicht ook hun trainer. C) Je gaat een club op kosten jagen. Het betekend dus dat Kampong, Rotterdam, Amsterdam etc. H2 t/m H... niet bij het hoofdveld moet kunnen komen of er zicht op hebben. Deze spelen tenslotte ook hun wedstrijd. D) Het wordt nog onaantrekkelijker voor sponsoren. Het bereik wordt nog kleiner. E) Als men überhaupt zou betalen, heeft men dit al helemaal niet over voor de lager geklasseerde heren en damesteams.

 3. Angelo1957

  Zijn eindelijk eens die irritante moeders stil die geen verstand van hockey hebben.

  1. dragonballz

   Jaja, vaders weten er namelijk alles van🙄

 4. rancoburgzorg

  Hockeypubliek is so wie so al doodstil, dus geen problemen daar. En naar uitwedstrijden in grote Volvo's zodat er anderhalve meter tussen de spelers op de achterbank kan worden gehandhaafd. Verder zie ik al weken geen mens meer om me heen die zich nog aan dit politiek absurdisme houdt. O ja, mag er gelachen worden aan de zijlijn?

  1. philchapel

   Nee.

  2. Eelco Houwink

   Psssht rustig nou. Stilte graag. Niemand hoort me anders fluisteren bij het juichen


Wat vind jij? Praat mee...