Storm verwoest blaashallen: schade en honderden duels afgelast

Storm Eunice heeft een ware ravage aangericht onder de blaashallen bij hockeyverenigingen. Sinds vrijdagmiddag zijn de blaashallen voor zaalhockey van Ring Pass, Rotterdam, Laren, Westerduiven en Leonidas verwoest. De schade loopt in de miljoenen euro’s, honderden hockeyduels kunnen dit weekend niet doorgaan.

Vrijdagmiddag stortte eerst een van de twee blaashallen van Ring Pass in, niet veel later werd de hal van Rotterdam verwoest en rond vijf uur sneuvelde ook de blaashal van Laren. Aan het begin van de avond stortte de hal van Westerduiven in. De storm verwoeste in de loop van de avond de blaashal van Leonidas. Bij de Rotterdamse hockeyvereniging vlogen ’s middags al de matten en fietsenrekken over het sportpark, maar hield de blaashal stand. ’s Avonds ging het toch mis en werd de tent – op sommige plekken met betonnen platen en al – door de wind om ver getrokken.

Even verder ging het in de middag al mis met de blaashal van HC Rotterdam. Hun hal werd in 2020 voor het eerst geplaatst en kostte 750.000 euro. Op de vier velden met een vloeroppervlak van 6000 vierkante meter werden door corona de afgelopen jaren amper gehockeyd. Dat gaat dit seizoen ook niet meer gebeuren. Want behalve de schadepost bij de clubs, betekent het verwoesten van de hallen ook voor veel hockeyers dat ze dit weekend de laatste speelronde in de zaal niet kunnen hockeyen. De KNHB verwacht dat honderden duels noodgedwongen moeten worden afgelast.

Fletiomare haalde donderdag hal al naar beneden

Ook bij Fletiomare kan dit weekend niet in de zaal worden gehockeyd. Bij de Utrechtse hockeyvereniging sneuvelde begin 2018 de blaashal tijdens een storm. Dat wilde de club nu voorkomen, waardoor donderdagavond vrijwilligers de hal al naar beneden haalden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

‘Een tak kan al een scheur veroorzaken’

De ellende bij Fletiomare werd destijds overigens niet veroorzaakt door de wind die de hal omver blies, maar door een voorwerp dat de schade aanrichtte. Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage van de KNHB: ‘Het is echt heel vervelend voor de verenigingen die zijn getroffen. De clubs hebben de laatste jaren veel ervaring opgedaan met de hallen, waardoor ze bij storm goed weten wat ze moeten doen. Maar als je pech hebt, kan een scherp voorwerp, zelfs een tak, al een scheur veroorzaken.’

De ingestorte blaashal van Westerduiven.

Peter van Haagen, voorzitter van Ring Pass, baalt van de schade bij zijn club. ‘Hij zou het moeten hebben kunnen houden, werd ons gezegd.’ De club uit Delft heeft vier zaalhockey velden, verdeeld in twee blaashallen, die via een tunnel aan elkaar gekoppeld zijn. Een van de twee staat nog overeind. Van Haagen: ‘We blijven er nu af. Veiligheid voor alles.’ Maar ook clubs zonder blaashal hebben grote problemen. Zo waaide bij Pijnacker het dak van het clubhuis af.

Omdat de storm vannacht gaat liggen, verwacht Rutten dat er door vele hockeyers toch gewoon gespeeld kan worden komend weekend. ‘Maar we houden de situatie nauwlettend in de gaten en houden iedereen via onze website en de standenmotor op de hoogte van eventuele afgelastingen’.

Het dak van Pijnacker. Foto: Instagram Story Pijnacker

 

 


1 Reactie

  1. risa

    šŸ„²


Wat vind jij? Praat mee...