Swaen en Matla dit seizoen als topscorers de boeken in

Nu de KNHB de competities voor dit seizoen beëindigd heeft, kunnen de cijfers van het gemankeerde seizoen 2019/2020 vroegtijdig de boeken in. Even was er de vrees dat de statistieken nietig zouden worden verklaard, maar daarvan is geen sprake. En dus mogen Tim Swaen (Bloemendaal) en Frédérique Matla (Den Bosch) zich de beste schutters van deze onvoltooide jaargang in de Hoofdklasse noemen.

Swaen, de Brabantse scherpschutter van koploper Bloemendaal, bleef met achttien doelpunten Kampong’s Jip Janssen (zeventien goals) nipt voor. Hij maakte al zijn treffers uit strafcorners en vestigde met zijn productie van deze jaargang een nieuw persoonlijk record.

Swaen scoorde acht keer in zijn laatste vijf competitieduels voor De Mussen, genoeg om strafcornerconcurrent Janssen vóór te blijven aan kop van het topscorersklassement. De voormalige speler van Tilburg was bezig aan zijn derde seizoen bij Bloemendaal. Ondanks het onvoltooide karakter van deze editie van de competitie kunnen we concluderen dat de specialist definitief is doorgebroken in de Hoofdklasse.

Einde aan recordreeks Matla

Door het besluit van de KNHB wordt er ook een streep getrokken door de recordreeks van Frédérique Matla. De spits van Den Bosch was bezig aan een ongekend productieve periode: vóór haar peesblessure van medio februari scoorde ze in de Livera Hoofdklasse in zes opeenvolgende speelronden. In die reeks maakte ze achttien (!) doelpunten, waardoor haar totaal in rap tempo explodeerde naar 25 treffers.

Dat was met nog een handjevol speelronden te gaan al een verbetering van haar persoonlijk record uit het vorige seizoen (22 reguliere competitiegoals) én een verbetering van het aantal goals (24) waarmee SCHC-aanvaller Ginella Zerbo zich vorig seizoen kroonde tot topschutter van de Hoofdklasse.

Matla, voor het eerst in haar hockeyloopbaan topscorer van Nederland, had in het restant van het seizoen als eerste aanvaller sinds Laren-spits Kim Lammers de grens van dertig competitiegoals kunnen passeren – de pure strafcornerspecialisten buiten beschouwing gelaten. Lammers was in de jaargang 2011/2012 goed voor veertig doelpunten, een aantal dat buitenaardse trekjes heeft voor een speelster die het niet moet hebben van de strafcorner.

Hoewel Matla dit seizoen meer en meer profiteerde van haar steeds dodelijker wordende corner, liet ze met negen velddoelpunten zien dat ze ook in het veldspel levensgevaarlijk is. Helaas weten we door de coronacrisis nooit tot welk indrukwekkend aantal Matla deze competitie nog had kunnen komen.

Promotie- en Overgangsklasse

In de Promotieklasse Dames is MOP-speelster Lotte van Dongen met negen goals de topscorer van het gemankeerde seizoen, terwijl Pieter-Jan Voerman van Schaerweijde de meeste goals maakte in de Promotieklasse Heren. Hij trof veertien keer doel.

Een niveau lager gaat de topscorerstitel in de Overgangsklasse naar Milan van Baal. De speler van Zwart Wit maakte de voorbije maanden liefst 24 doelpunten. In de Overgangsklasse Dames was Elaine de Vries namens Wageningen het beste op dreef (twaalf treffers).


2 Reacties

  1. floppieenteun

    Zonde dat van Baal (tweevoudig international, drie goals) niet bij een (top) hoofdklasseclub speelt. Scoort altijd en overal. Niet zo heel lang geleden vormde hij met o.a.: Brinkman, Bovendeert en Hiebendaal een sterke voorhoede bij Jong Oranje. Als hij de absolute top al niet aankan, is hij in ieder geval een prima speler voor de breedte.

    1. MIck

      En dus kiest hij volkomen logisch voof Zijn maatschappelijke leven


Wat vind jij? Praat mee...