Tips van topaanvaller Santi Freixa

Dinsdag 26 juni startte tijdens de Champions Trophy de eerste KNHB kennislab sessie, met als onderwerp ‘Het gebied van de waarheid: de cirkel’, waarin onder andere de Spaanse oud-international en topaanvaller Santi Freixa (35) op het veld van hockeyclub Prinsenbeek een clinic aanvallen gaf. Hierbij zijn beste tips.

– Tijd en ruimte zijn de heilige woorden voor de aanvallers

Als jij voelt dat je weinig ruimte en tijd hebt, dan is je actie gehaast. Dat is de typische situatie waarin je uitvoering niet goed is. Je moet de ruimte in de cirkel leren herkennen. Aanvallers hebben de neiging om heel erg in een 1 op 1 richting de verdediger te gaan. Dat moet je niet doen. Daarnaast moet je de tijd creëren. Dat doe je bijvoorbeeld ook door eerst te vertragen, en dan te versnellen.

– Leren in twee keer raken te handelen is belangrijk voor het voetenwerk en pre-scannen van ruimtes.

Als je als spits oefent op afronden op de goal, is drie of (liefst) twee keer raken oefenen ideaal. Aannamen en schieten, geen extra tikje om de bal op de juiste plek te zetten. Daar word je voetenwerk niet beter van. Daardoor zorg je ervoor dat je aanname al goed moet zijn. Daarna moet je voetenwerk zich aanpassen.

– ‘Contact met de verdediger moet in de cirkel je ‘vriend’ zijn’

Aanvallers proberen als ze vrijlopen weg te blijven van de verdediger, maar Santi Freixa liet zien tijdens de praktijksessie op het veld dat je juist eerst contact met de verdediger moet zoeken, om daarna vrij te kunnen lopen. Dit kan op verschillende manieren, maar Freixa noemt het: ‘Contact moet je vriend zijn.’

Dat betekent in de cirkel dus je verdediger nadrukkelijk opzoeken, contact maken en dán een goede lead maken om vrij te kunnen komen. Dit kan door langs het lichaam van de verdediger ‘te rollen’.

– Denk niet in ‘spelen/passen in de cirkel’ maar in rebounds

Dit deed Freixa goed voor op het hockeyveld van Prinsenbeek. In kleine partijtjes op kleine veldjes – waar Nederlands Meisjes A een training deed onder leiding van de Spanjaard – ging het van drie keer raken, naar twee keer en één keer. Toen de hockeysters bij één keer raken waren aanbeland, werd er veel meer gescoord, dan toen ze nog vaker de bal mochten raken. Alles op de goal en denken in rebounds was daarmee een bewezen voltreffer.

Topspits Santi Freixa in actie tegen India.


2 Reacties

  1. koentje

    Maar eens kijken of Kampong komend seizoen de tips kan gebruiken en eindelijk wat goals kan scoren....Volgende tip misschien hoe je sc moet maken (al jaren een probleem bij Kampong)

    1. hickey-family

      En nu kijken of voormalig kampong speelster Gitte - volgens mij weggestuurd door Freixa maar die bij huizen 15 corners maakte bij Hurley richting de 20 of meer gaat 😏


Wat vind jij? Praat mee...