Tips van topverdediger Marcel Balkestein

Dinsdag 26 juni startte tijdens de Champions Trophy de eerste KNHB kennislab sessie, met als onderwerp ‘Het gebied van de waarheid: de cirkel’, waarin onder andere oud-international en topverdediger Marcel Balkestein (37) op het veld van hockeyclub Prinsenbeek een clinic verdedigen gaf. Hierbij zijn beste tips.

-Om goed te verdedigen moet je denken als een aanvaller

Wat zijn de favoriete passeerbewegingen van de aanvaller? Wat wil hij of zij bereiken met hun acties en waar gaan die naartoe? Dat zijn de vragen die topverdediger en oud-international Marcel Balkestein zich altijd afvroeg voor en tijdens de wedstrijd. Het is dus niet alleen maar focussen op jezelf, maar vooral op die ander. Kruip in zijn/haar hoofd.

-De aanvaller wordt angstig als je niet instapt

Volgens Balkestein hoopt de aanvaller vaak al op een reactie van de verdediger. Als je als verdediger juist het initiatief aan de aanvaller laat, wordt die zenuwachtig. Balkestein geeft als tip dat je de aanvaller via de achterlijn ‘binnen’ moet laten komen.

-Voeten niet richting de zijlijn, maar naar de achterlijn

Balkestein deed voor hoe je moet staan ten opzichte van de verdediger. Als je voeten naar de zijlijn wijzen, kom je moeilijk weg als de aanvaller versnelt. Daarom is het beter om met je voeten richting de achterlijn te wijzen en dan mee te lopen.

-Contact maken met de aanvaller

Dit vindt de aanvaller vervelend, weet Balkestein. Als je de aanvaller volgt, of als-ie stil staat, even vasthouden of continu in de persoonlijke ruimte van de aanvaller verkeren. Bijvoorbeeld als je de aanvaller in de cirkel dekt.

Marcel Balkestein in actie voor Oranje-Zwart.


Wat vind jij? Praat mee...