Toch geen verplichte QR-code om te mogen hockeyen

Alle spelers en bezoekers kunnen ook komend weekend naar de hockeyclubs zonder dat ze een coronapas hoeven te tonen. Het kabinet heeft woensdagavond onder druk van de Tweede Kamer de verplichting van een QR-code voor achttien jaar en ouder bij het betreden van een sportpark teruggedraaid.

De maatregel blijft vanaf zaterdag wel gelden voor de sportscholen en binnensportlocaties, maar het kabinet maakt een uitzondering voor buitensporten zoals hockey en voetbal.

Demissionair premier Mark Rutte zei na een lang debat: ‘Wie de kantine in gaat, binnensport doet of het terras buiten bezoekt bij de kantine moet wel de QR-code hebben. Dat is eenduidig en handhaafbaar. Ik wil wel benadrukken: dan doen we minder dan het OMT adviseert.’

Rutte adviseert bezoekers van buitensportwedstrijden 1,5 meter afstand te houden. Voor de hockeysport blijft een coronapas ook verplicht voor het bezoeken van wedstrijden uit de Hoofdklasse. De precieze regels worden de komende dagen verder uitgewerkt en door de KNHB en NOC*NSF nader voor de hockeysport uitgewerkt.

Foto:Jan Kruijdenberg/Orange Pictures

Vraagtekens

De hockeybond reageerde – net als de andere sportbonden en sportkoepel NOC*NSF – dinsdagavond ontstemd en teleurgesteld op de door het kabinet voorgestelde maatregel om het aantal COVID19-besmetting terug te dringen. De hockeybond vroeg zich net als bestuurders van hockeyclubs af wat de nut en noodzaak was van die maatregel en zette grote vraagtekens bij de handhaving.

Die geluiden waren ook de kamerleden ter ore gekomen, die daarover woensdag in het debat met het kabinet kritische vragen stelden. Een kamermeerderheid was tegen de coronapas voor de amateursport. Nadat Rutte in eerste aanleg nog zei op de aanpassing ’te moeten kauwen’, ging hij later op de woensdagavond toch over stag en kwam met een uitzondering voor de buitensport.


2 Reacties

  1. pietersmits

    Gewoon gebruikt als wisselgeld in het politiek spelletjesboek van Rutte en consorten.

    1. Eelco Houwink

      Waarschijnlijk wel. Terwijl voortschrijdend inzicht en ervaring hebben geleerd dat besmettingen in de buitenlucht een zeldzaamheid zijn. Overigens lijkt me QR toegangscontrole in de Clubhuizen beter te handhaven - en nog nuttig ook


Wat vind jij? Praat mee...