Top 5 – de meest memorabele verhalen gekozen door de redactie

Een jaar vol hockey is een jaar vol hockey.nl. Tijdens de laatste dagen van 2022 blikken we elke dag terug op de vijf populairste, mooiste en opmerkelijkste momenten van dit jaar. Deze keer de vijf memorabelste verhalen gekozen door de redactie. 

Michiel van de Stadt

Eigenlijk begon zijn verhaal al een jaar eerder, toen we voor het eerst kennis maakten met Michiel van de Stadt. De goedlachse maar ongeneeslijke zieke hockeyer, nog altijd spelend in de Promotieklasse. Plots werd hij dit jaar de personificatie van een jongen met kanker die bijzonder positief in het leven staat. En hoewel Van de Stadt in zijn reserve-tijd zit, keerde hij dit seizoen terug bij zijn jeugdliefde HBS. En, speelt hij deze winter tussen de chemo’s door, in de Hoofdklasse Zaal voor HIC. Onze harten heeft hij inmiddels absoluut gestolen.

Michiel van de Stadt: ‘Hockey helpt mij, in mijn extra-tijd’

Hockeysprookje van Heiloo

Een van de mooiste hockeysprookjes van deze eeuw werd in 2012 geschreven in Heiloo, waar De Terriërs als rasechte underdog de Hoofdklasse haalde. Tien jaar later, afgelopen mei, blikten we terug in een tweeluik. Op die promotie, maar ook in de jaren daarna. Het gevolg: een mini-reunie op de plek waar het allemaal gebeurde. En waar het door tegenstander vervloekte zandveld inmiddels was ingeruild door een keurig waterveld.

Het hockeywonder van Heiloo – Deel 2: Hoe het verder ging

Een openhartig interview van Stefan Duyf

Afgelopen jaar startten we de serie ‘Aan de kant gezet’, waarin coaches terugblikken op hun gedwongen vertrek bij hun club. Stefan Duyf, vorig seizoen ontslagen bij Oranje-Rood, beet het spits af. Openhartig vertelde hij hoe het gedwongen vertrek zijn leven veranderde. Voortaan wil hij niet meer volledig inkomensafhankelijk zijn van hockey. En een betere vader voor zijn twee zoons.

Zijn ontslag bij Oranje-Rood veranderde het leven van Stefan Duyf

Elin van Erk

Middenvelder Elin van Erk maakte begin 2022 bij Victoria haar langverwachte rentree op het veld na een pittige periode waarin ze worstelde met de gevolgen van een hersenschudding. In een openhartig gesprek vertelde de 26-jarige Oranje-zaalinternational vrijuit over haar herstel en praatte ze tegelijkertijd over de haarziekte alopecia areata waaraan ze lijdt. Van Erk stelde zich in het interview uiterst kwetsbaar op, waarvoor we alleen maar respect en bewondering kunnen hebben.

Elin van Erk: ‘Ik heb mijn haarziekte nog niet volledig geaccepteerd’

Hien The, de assistent bondscoach van Oekraïne

Blijdschap en tranen vochten vorig weekend om voorrang in Hamburg. Tijdens het EK Zaal wonnen de dames van Oekraïne een bronzen medaille. Een medaille die symbool stond voor de opoffering en het doorzettingsvermogen van speelsters en staf uit een land dat dit jaar keihard werd getroffen door de oorlog. In de week na de invasie van Rusland spraken we met Hien The. Als assistent-bondscoach is hij samen met video-analist Thom Fokker al flink wat jaren betrokken bij het nationale damesteam. The deelde in een openhartig interview zijn gevoelens en sprak hij over wat de speelsters en stafleden in die eerste dagen van de oorlog doormaakten.

Hien The leeft mee met ‘zijn’ Oekraïne: ‘Onwerkelijk en confronterend’


Wat vind jij? Praat mee...