Top 5: de opvallendste coachwissels

Een jaar vol hockey is een jaar vol hockey.nl. Tijdens de laatste dagen van 2022 blikken we elke dag terug op de vijf populairste, mooiste en opmerkelijkste momenten van dit jaar. Vandaag de meest opmerkelijke wisselingen van de wacht op de bank.

De exit van Alyson Annan
Het jaar was pas twaalf dagen oud toen Alyson Annan werd ontslagen als vrouwenbondscoach. Er was tussen haar en de KNHB te groot verschil ontstaan over de te varen koers. Dit besluit volgde op de onvrede over de prestatiecultuur die in het najaar van 2021 naar buiten kwam. Annan, die ruim zes jaar bondscoach was, won met haar team de Olympische Spelen, het WK en drie EK’s. Assistent Jamilon Mülders schoof door en pakte als crisismanager WK-goud. Annan was tijdens datzelfde WK coach van China, dat de groepsfase niet overleefde.

Bondscoach Alyson Annan per direct weg bij Oranjevrouwen

Paul van Ass stapt over naar de vrouwen
Ja, hij had ooit - in het vorige millennium - de vrouwen van HGC gecoacht. Maar vervolgens maakte Paul van Ass naam als mannencoach. Zijn verhaal is bekend. Na mooie jaren bij de mannen van HGC, werd hij bondscoach bij de Oranje-mannen, waar de pieken - 9-2 tegen de Britten OS 2012 - hoog waren en de dalen - 6-1 nederlaag in WK-finale van 2014 - diep. Via India en weer HGC paste hij ideaal in het plaatje van bij de Oranjevrouwen, waar ze na een roerige periode stiekem wel iemand konden gebruiken die onbevooroordeeld naar de groep keek. En zo geschiedde. Sommige namen kende hij in het begin niet, de eerste resultaten (vier keer winst in de Pro League) mogen er absoluut zijn.

Paul van Ass na WK bondscoach van Oranje Dames

De stille aftocht van Roelant Oltmans
Het was al bijna zomer toen een kort berichtje verscheen op de site van Kampong. Ze gingen uit elkaar, oud-bondscoach Roelant Oltmans en de Utrechtse club. Qua prestaties geen verrassing. Kampong liep voor het eerst sinds jaren de play-offs mis en won na de winterstop nog amper een wedstrijd. Wat wel opmerkelijk was, dat Oltmans nog een contract had dat nog twee jaar doorliep. Het bleek geen obstakel voor een breuk. Oltmans werd ingeruild voor clubman Tim Oudenaller, die Kampong tot herbstmeister kroonde.

Foto: Koen Suyk

De comeback van Marc Lammers
Natuurlijk had Marc Lammers al jaren geen team gecoacht, laat staan een clubteam. Maar hij had de navelstreng naar het hockeyveld nooit helemaal losgeknipt. De Brabander zag van dichtbij hoe zijn cluppie Den Bosch worstelde met de opvolging van Eric Verboom, die fulltime assistent werd bij de Oranjemannen. De spelersgroep trok Lammers vervolgens over de streep. Hij hielp Den Bosch uit de brand en wil een aanval doen op de top-vier van de Hoofdklasse.

Marc Lammers is terug als coach: ‘Ik kon niet meer weigeren’

Marijne in mineur bij Tilburg
De plannen waren perfect, de match leek gemaakt te zijn in de hemel. Sjoerd Marijne kwam na zijn succesvolle Olympische Spelen terecht bij Tilburg, dat best aardig had ingekocht. Met Argentijnse internationals als Leandro Tolini en Maico Casella en een aantal Spaanse spelers was er misschien wel meer mogelijk dan de onderkant van de competitie, waar de Brabanders een vaste klant waren. Niets bleek minder waar in het afgelopen seizoen. Tilburg pakte amper punten, Casella was vaak geblesseerd en het team bleek geen eenheid toen het er echt op aankwam. Dat was in het drieluik tegen Voordaan, waar Tilburg op papier absoluut had moeten winnen. Het maakte de werkelijkheid alleen maar wranger. Tilburg ging kopje onder in de play-outs en degradeerde. Kort na die zwarte dag werd het afscheid van Marijne aangekondigd. Het was een rauw einde van een compleet mislukt seizoen. 

Foto: Willem Vernes


Wat vind jij? Praat mee...