Top 5: De populairste spelregelvragen

Het einde van het jaar nadert dus alle afsluitingslijstjes vliegen je weer om de oren. Dit jaar zijn we gestart met onze spelregelrubriek. Mocht je het nog niet kennen: de opzet is vrij simpel.

We laten iedere week, met uitzondering van een zomerbreak, een kort fragment zien met de vraag wat jij als scheidsrechter zou doen in de betreffende situatie. Later in de week volgt steevast het antwoord van een Hoofdklasse-arbiter.

Dit jaar hebben we ruim dertig spelregelvragen voorbij laten komen. We halen de vijf meest bekeken fragmenten nog even naar voren. Overigens dank voor alle reacties onder alle vragen. Ook nu bezoekers alleen nog onder hun eigen naam kunnen reageren, komt er nog lekker veel respons. Enfin, de top 5:

1 ‘Hoe ernstig is deze verkeerde aanname?’
Een heel recente vraag, die door meer dan elfduizend bezoekers bekeken is. Eentje uit de zaal, waarin de bal omhoog ging terwijl-ie achterom rond werd gespeeld in de cirkel. Affluiten of lekker door laten gaan; dat was de voornaamste afweging.

2 ‘De zaalturn van Almere’
Meteen toegegeven, dit is geen vraag. Maar de toedracht was vrij duidelijk. Draaide de speler van Almere in dit fragment volgens de regels of liep hij juist in het blok? Wederom een zaalvraag die veel bekijks trok. Het was wellicht tijd voor een korte opfriscursus.

3 ‘Is dit een doelpunt?’
Een hele basale vraag en daarmee ook herkenbaar voor iedere scheidsrechter. Natuurlijk zijn de fragmenten die we tonen vaak van de hoogste niveaus – daar is simpelweg het meeste beeldmateriaal van – maar vaak kunnen de spelsituaties zich net zo goed voordoen in wedstrijden waar geen bondsscheidsrechters rondlopen. Fluit je hier voor gevaarlijk spel, of niet? Zeg het maar…

4 ‘Mooie goal, maar mag dit ook?’
Een fragment uit het najaar, waarin de mannen van Hurley op bezoek gingen bij buurman Amsterdam. Daar namen ze een verrassende voorsprong dankzij deze fraaie treffer. Een hoge voorzet die secuur werd binnengetikt. De scheidsrechter ter plaatse keurde ‘m goed. Terecht?

5 ‘Fantastische goal, maar telt-ie ook?’
Praktisch dezelfde vraag als bij nummer vier. Ook hier een hoge assist die prachtig in het doel ploft. De theorie lijkt op vraag vier, maar de situatie is compleet anders. En dat geldt natuurlijk ook heel veel fragmenten. Heb je een spelregelvraag waar we in het nieuwe jaar aandacht aan moeten schenken? Stuur je beelden naar redactie@hockey.nl, dan gaan wij kijken of ze geschikt zijn voor onze rubriek.


Wat vind jij? Praat mee...