Top 5 meest opvallende stats van het afgelopen jaar

In de laatste weken van 2021 blikken we elke dag terug met een top 5. Deze keer doen we een greep uit de meest opvallende statistieken van het afgelopen kalenderjaar in het nationale en internationale hockey.

1. De scorereeksen van Frédérique Matla

Eén naam mag in dit overzicht niet ontbreken: die van Frédérique Matla. De doelpuntenmachine van Den Bosch en Oranje draaide ook dit kalenderjaar weer op volle toeren. In heel 2021 was de 25-jarige aanvaller goed voor – schrik niet – 72 doelpunten in 51 officiële wedstrijden. Ze maakte 53 goals voor Den Bosch en voegde daar negentien treffers in Oranje aan toe.

Matla was van 30 mei tot en met 4 augustus in dertien opeenvolgende interlands trefzeker (achttien goals). Met die reeks verbeterde ze het Oranje-record van Lisanne Lejeune, die in de periode 1987-1988 in twaalf opeenvolgende interlands telkens minimaal één doelpunt maakte.

Ook in de Hoofdklasse scoorde Matla met het gemak waarop Billie Eilish likes krijgt op Instagram. Vanaf 18 april 2021 ontbrak haar naam geen enkele keer als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier. Een reeks van zeventien wedstrijden, waarin ze 33 keer scoorde. Mede door die productiviteit ligt Matla op koers om het seizoen 2021-2022 af te sluiten met een nieuw doelpuntenrecord. Dat staat nu met 46 goals op naam van Lisanne Lejeune en Wietske de Ruiter.

Frédérique Matla legt aan voor één van haar negentien Oranje-doelpunten in 2021. Foto: Willem Vernes

2. De 18 goals van Miles Bukkens

In de jacht op de wereldtitel in India moest een attractief spelend Jong Oranje Heren genoegen nemen met een vijfde plaats. In individueel opzicht was er wél succes: Miles Bukkens veroverde op het WK in Bhubaneswar de topscorerstitel door in alle wedstrijden te scoren en uiteindelijk achttien doelpunten te produceren. De getructe aanvaller van Pinoké verbeterde hiermee een Nederlands record dat lange tijd in handen was van niemand minder dan Jeroen Delmée, de huidige bondscoach van de Oranje Heren. Delmée maakte zestien goals op het jeugd-WK van 1993 en heeft nu dus een waardige opvolger.

De scoringsdrift van Bukkens droeg ook bij aan een ander record. Met 45 doelpunten in zes toernooiwedstrijden zette Jong Oranje een nieuw Nederlands doelpuntenrecord neer in de historie van het jeugd-WK. In elf eerdere edities was de ploeg nooit verder gekomen dan 32 doelpunten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

3. Het 24ste toernooi van Eva de Goede

Voor Eva de Goede vormden de Olympiche Spelen van Tokio haar 24ste toernooideelname met het Nederlands elftal. Dat betekende een nieuw record in de rijke interlandhistorie van de hockeyvrouwen. De aanvoerder van Oranje passeerde met dat aantal haar voormalig ploeggenoten Maartje Paumen en Minke Smabers, die op 23 toernooien het Oranje-shirt droegen. Het gaat hierbij om de Olympische Spelen, het EK, het WK en de voormalige toernooien Champions Trophy en Hockey World League.

De Goede beleefde haar eerste toernooi met Oranje al in 2006, toen Nederland in Amstelveen om de Champions Trophy streed. Vijftien jaar later heeft de 32-jarige middenvelder al 137 toernooiwedstrijden in de benen, waarin ze veertien keer scoorde. Of er snel nog meer toernooiwedstrijden bijkomen is nog onzeker, aangezien De Goede momenteel herstelt van een zware knieblessure.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OranjeHockey (@oranjehockey)

4. De hechte defensie van Den Bosch

In het laatste seizoen van succescoach Raoul Ehren bij Den Bosch bleken de Brabantse vrouwen nauwelijks te kloppen en al helemaal niet te passeren. De Bossche formatie sloot het reguliere Hoofdklasse-seizoen af met slechts zes tegendoelpunten in 22 wedstrijden en hield liefst achttien keer de nul. Nooit eerder slaagde een ploeg er in de Hoofdklasse in de tegenstander zo vaak van scoren af te houden.

Den Bosch nam het record over van HGC en MOP, die elk ooit zestien keer de nul hielden in 22 wedstrijden van een regulier seizoen. HGC deed dat in 1987-1988 en 1989-90, MOP flikte het in 1993-94. De ploeg met de ijzersterke Josine Koning onder de lat kreeg in 2020-2021 alleen doelpunten te verwerken tegen Amsterdam (0-1), HDM (1-2 thuisnederlaag), SCHC (2-3 uitzege) en HGC (1-7 uitzege).

5. Wereldrecord van de Oranje Dames

De succesreeks van de Oranje Dames werd ook in 2021 glansrijk doorgezet. Met de winst van het EK in eigen land en de olympische titel van Tokio kwam het aantal opeenvolgende toernooizeges van de Nederlandse vrouwen op negen. Die reeks begon met het veroveren van de Europese titel in 2017.

Daarmee verbeterde de ploeg van bondscoach Alyson Annan het wereldrecord dat lange tijd in handen was van Australië, waarin Annan zelf als topspeelster een hoofdrol vertolkte. De Hockeyroos wonnen acht prijzen op rij tussen 1993 en 1999: vier Champions Trophy’s, twee WK’s, één Olympische Spelen en de Oceanië Cup.

 


Wat vind jij? Praat mee...