Top 5 mooiste foto’s 2022 – Bart Scheulderman

Een jaar vol hockey is een jaar vol hockey.nl. Tijdens de laatste dagen van 2022 blikken we elke dag terug op de vijf populairste, mooiste en opmerkelijkste momenten van dit jaar. Deze keer heeft onze fotograaf Bart Scheulderman zijn vijf mooiste foto’s van het jaar in willekeurige volgorde geselecteerd voorzien van eigen commentaar.

Wat is een team zonder een keeper? Niets! Zonder keeper is het team kansloos.

Maar hoe dik en grotesk het pak van de keeper ook is, ik verbaas me er altijd over hoe behendig hij of zij alle kanten van het doel kan bespringen. Vaak met een flagrante minachting voor de aanstormende harde hockeybal die op hem of haar wordt afgeschoten. Zonder te twijfelen gooit de keeper zich voor het aankomende gevaar om die bal met armen, benen en stick buiten het doel te houden. Of ze nu over de grond of door de lucht komen, de ogen van de keeper staan altijd scherp gericht op de bal. Met of zonder tong uit de mond.

Keepster Julia Sonntag tijdens de wedstrijd Duitsland–Nederland op het WK 2022. Foto: Bart Scheulderman

 

Met iedereen om je heen proberen de bal in de gaten te houden, jezelf niet als krukje te laten gebruiken en in een fractie van een seconde de bal een tik geven zonder de stick van de aanvaller te raken. Petje af!

Sofie ter Kuile probeert Jip Blaas te stoppen tijdens de wedstrijd HGC–HDM. Foto: Bart Scheulderman

Shoot-outs. Een snel, spannend en zenuwachtig geheel met een niet te voorspellen uitkomst. Na een hele wedstrijd ingespannen je werk te hebben gedaan, komt het nu op de keeper aan om de zege binnen te halen. Er kan van alles gebeuren en de keeper moet z’n of haar hoofd erbij houden, wat de aanvaller ook probeert. De goalie blijft vaak zo lang mogelijk staan en beweegt mee. En als je dan naar de grond duikt, blijven je ogen op de bal, zoals hieronder te zien is op de foto met David Harte.

Robbert Rubens probeert voorbij David Harte te komen tijdens de EHL-wedstrijd Kampong–Dragons. Foto: Bart Scheulderman

Ook tijdens het NK Trimhockey dit jaar werd de finale beslist met een shoot-out-serie. Vooraf vertelde een van de keepers mij dat hij nog nooit shoot-outs had meegemaakt. Of ik nog tips had? Ogen op de bal!

Uiterste concentratie bij finale van de trimhockeyers tijdens de shoot-outs Foto: Bart Scheulderman

De beloning voor de keeper na een geslaagde shoot-outserie is groot, heel groot. En wat een ontlading na zo’n serie. Er moet heel wat van de keeper afvallen als het zover is. Met gebalde vuisten en de mond wijd open, komt een oerkreet. Dat is waar je het voor doet.

Felice Albers en Anne Veendenaal schreeuwen het uit na het winnen van de shoot-outs in de EHL-finale Den Bosch-Amsterdam. Foto: Bart Scheulderman


Wat vind jij? Praat mee...