Top 5: Vijf unieke wedstrijden uit 2022

Een jaar vol hockey is een jaar vol hockey.nl. Tijdens de laatste dagen van 2022 blikken we elke dag terug op de vijf populairste, mooiste en opmerkelijkste momenten van dit jaar. Vandaag blikken we terug op vijf unieke wedstrijden.

HBS – Alliance 0-0 (4 juni)
In regio Kennemerland werd nog lang nagepraat over de zinderende play-off-derby tussen HBS en Alliance. De ploeg uit Bloemendaal, die zijn plek in de Promotieklasse verdedigde, won de eerste wedstrijd na het nemen van shoot-outs. Twee dagen later was de stand na zeventig minuten wederom gelijk. De keepster van Overgangsklasser Alliance kreeg vervolgens geel in de shoot-out-serie, waarna er een veldspeelster in de goal kwam bij de daaropvolgende strafbal. Omdat Alliance daarna z’n shoot-out miste, bleef HBS in de Promotieklasse. De impact van die misser bleek groot. Alliance verloor vier spelers aan HBS en er ontstond een leegloop, waardoor de club uit Heemstede terugplaatsing naar de Eerste Klasse aanvroeg. Daarin staan zij na elf duels op de laatste plaats.

HBS blijft in Promotieklasse na bizarre shoot-outserie

Bloemendaal - Laren 4-3 (30 januari)
Het meestbesproken zaalduel van vorig seizoen vond plaats in Sportcentrum Zuiderpark in Den Haag. Daar stonden Bloemendaal en Laren tegenover elkaar in de degradatiepoule. Laren stond anderhalve minuut met 4-2 achterstand. Bij die stand zou de ploeg uit het Gooi op doelsaldo degraderen en Ring Pass - dat uitgespeeld was - zich handhaven. Een doelpunt van Lynn Vasterink zorgde echter voor de 4-3, waardoor zowel Bloemendaal als Laren erin zou blijven. Een uitslag dus, waar beide ploegen baat bij hadden. Tot afgrijzen van het toekijkende Ring Pass, werd er niet meer gehockeyd. Bloemendaal-speelster Fee Schreuder pielde een beetje met de bal. Maar er volgde geen pass, geen actie en geen aanval. Een bizar schouwspel. Ring Pass voelde zich bestolen en vocht de wonderlijke gang van zaken aan bij het Instituut Sportrechtspraak. Dat stelde dat er van matchfixing geen sprake was. Daardoor staan Bloemendaal en Laren dit seizoen ‘gewoon’ in de Hoofdklasse Zaal en speelt Ring Pass in de regionale topklasse.

Laren: ‘Don’t blame us dat we niet voor de 4-4 gingen’

Jong Oranje - Zimbabwe 18-0 (4 april)
Een duel op het WK-21 in Zuid-Afrika, waar Jong Oranje een recordscore van 18-0 in de boeken schreef. Maar dat was nog niet eens het meest speciale aan de laatste poulewedstrijd van Nederland in speelstad Potchefstroom. Door twee regenbreaks lag de ontmoeting met het nietige Zimbabwe liefst vijftig minuten stil. De teams schuilden in de dug-outs, waar de speelsters van Zimbabwe begonnen te dansen. Nederland, dat uiteindelijk goud pakte op dit toernooi, voegde zich erbij en beide teams hadden hun meest memorabele pauze ooit. Dat sport verbroedert - verzustert - heeft alles en iedereen in die dag in Potchefstroom gezien. 

Doelpuntenregen tijdens noodweer voor recordbrekend Jong Oranje

Tilburg - Oranje-Rood 1-1 (22 mei)
Een affiche om van te smullen in de play-outs van het afgelopen seizoen. De burenruzie tussen Oranje-Rood en Tilburg mondde uit in een shoot-out-festijn. Alle drie de ontmoetingen werden op die manier beslist. Zo dus ook de laatste en beslissende, aan de Oude Warande. Door missers van Sian Keil en Fiona Morgenstern liep OR in die shoot-out-serie al snel achter de feiten aan. Op het uitpuilend complex van Tilburg werd Maddie Hinch de grote heldin. Zij keerde de inzet van Vivienne Peters, waardoor de Brabantse wisseling van de wacht een feit was. Tilburg promoveerde en Oranje-Rood, viel terug naar het tweede niveau. Een historische bittere pil voor de ploeg uit Eindhoven, die drie jaar daarvoor nog meedeed aan de play-offs. 

Na dertien jaar degradeert Oranje-Rood uit de Hoofdklasse 

Nederland - België 4-1 (9 juni)
Wellicht gaat er bij deze uitslag niet direct een belletje rinkelen. Toch was het een memorabel duel dat begin juni plaatsvond in het Poolse Walcz. Daar wonnen de Nederlandse mannen de eerste editie van het EK Hockey5s. Een hockeyvariant die aan terrein en populariteit wint. De opzet is vrij simpel: vijf-tegen-vijf, je mag van overal scoren en de bal kan niet uitgaan. Wellicht zien we volgend jaar de Nederlandse vrouwenploeg terug in dit overzicht. Zij spelen namelijk komende zomer hun EK, wederom in Walcz. 

Nederland grijpt historisch goud op het EK Hockey5s


Wat vind jij? Praat mee...