Top 7 meest opmerkelijke stats van 2017

Sinds vorige week maandag telt hockey.nl af met de leukste toplijstjes van 2017. Vandaag zetten we zeven opvallende statistieken uit het vaderlandse en internationale hockey op een rij. Met hoofdrollen voor onder anderen Lidewij Welten, de Oranje Heren, de dames van Den Bosch en Mirco Pruyser.

7.  EK-domper Oranje Heren

Je hebt van die statistieken waarvoor je het liefst je ogen wilt sluiten. Zoals die van 21 augustus van dit jaar, toen België de Oranje Heren tijdens de groepsfase van het EK een geweldige dreun verkocht. Na zeventig minuten spectaculair hockey van beide ploegen stond er een even onwaarschijnlijke als pijnlijke uitslag op het scorebord: 5-0 voor de Belgen. Voor Oranje betekende dat de grootste EK-nederlaag aller tijden en de op één na grootste toernooinederlaag ooit. Een historische afgang dus.

6.  Kemperman talisman

De Oranje Heren revancheerden zich in de EK-finale tegen België op onnavolgbare wijze van die eerdere 5-0 dreun. Robbert Kemperman luidde met zijn mokerslag de wederopstanding in van Nederland, dat na een 2-0 achterstand uiteindelijk met 4-2 triomfeerde. De technicus van Kampong heeft de laatste zeven jaren letterlijk goud aan zijn stick hangen, want Oranje won sinds juli 2010 ALLE dertig interlands waarin Kemperman tot scoren kwam, een monsterlijke reeks.

5.  De 100 van Welten 

Lidewij Welten stond begin oktober volop in de schijnwerpers. In de competitiewedstrijd tegen Hurley maakte de aanvalster van Den Bosch haar honderdste doelpunt in de Hoofdklasse. Met dat aantal voegde ze zich bij een select gezelschap van vier tophockeysters die eerder de magische grens van honderd goals bereikten in het shirt van de Bossche ploeg: Maartje Paumen (352), Mijntje Donners (264), Ageeth Boomgaardt (157) en Vera Vorstenbosch (125). Welten is al een levende hockeylegende in Nederland, maar mag zich nu ook cijfermatig tot de absolute top rekenen.

4.  Oranje Dames heersen

Beter dan 2017 zal een kalenderjaar niet snel worden voor de Oranje Dames. Deelname aan drie toernooien – de halvefinaleronde en de finaleronde van de HWL, en het EK – leverde drie hoofdprijzen op voor de onbetwiste nummer één van de wereldranglijst. In de achttien wedstrijden tijdens die drie toernooien boekte Oranje achttien zeges: zeventien na reguliere speeltijd en één na shoot-outs. Ook de doelcijfers zijn om in te lijsten: de speelsters van bondscoach Alyson Annan maakten zestig doelpunten en kregen er maar twee (!) tegen.

3.  De laatste van Paumen

De Hoofdklasse Dames nam in 2017 afscheid van haar meest trefzekere speelster aller tijden: Maartje Paumen. Op zaterdag 27 mei veroverde de 31-jarige klasbak van Den Bosch haar elfde landstitel door winst op Amsterdam en een week later betekende de winst van de EHCC in eigen stadion het definitieve einde van het tijdperk-Paumen op de Nederlandse velden. Paumen was in drie seizoenen Oranje-Zwart en dertien seizoenen Den Bosch in totaal goed voor 368 reguliere competitiedoelpunten. Inclusief de 36 treffers in de play-offs om de landstitel staat het aantal goals van Paumen in nationaal verband op 404, een waanzinnig aantal. Grote kans dat dit record voor altijd in de boeken blijft staan.

2.  Wie stopt Den Bosch?

Raakt er iemand nog opgewonden van de resultaten van de dames van Den Bosch? De suprematie van de Brabantse ploeg in het dameshockey duurt al jaren en zal ongetwijfeld verveling en irritatie opwekken bij hockeyliefhebbers, maar dat mag de bewondering over de prestaties niet wegdrukken. Den Bosch leed op 15 november 2015 – meer dan twee jaar geleden – voor het laatst een nederlaag. Sindsdien speelde de ploeg van coach Raoul Ehren 57 nationale en internationale wedstrijden waarvan er 52 gewonnen werden (met vijf gelijke spelen). Als we alleen kijken naar wedstrijden in de Hoofdklasse dan won Den Bosch haar laatste vijftien duels en komt in 2018 het clubrecord van achttien zeges op rij (2005-06 en 2012-13) nadrukkelijk in zicht. Hulde voor zo’n reeks!

1.  Messiaanse cijfers voor Pruyser

Topspits Mirco Pruyser kende een sprookjesachtig 2017 in Oranje. De goalgetter van Amsterdam kwam in negentien van zijn 25 interlands tot scoren en liet daarin 25 treffers aantekenen. Daarmee nam hij in zijn eentje bijna een kwart (!) van de totale Oranje-productie in dit kalenderjaar voor zijn rekening en was hij Oranje’s hofleverancier van goals tijdens de twee HWL-toernooien én het succesvolle EK. Dat de meeste van zijn doelpunten níet aan de strafcorner zijn gelinkt, maakt zijn prestatie alleen maar indrukwekkender. Pruyser was in 2017 inclusief zijn verrichtingen voor Amsterdam goed voor 51 doelpunten in 49 officiële wedstrijden. Dat zijn cijfers waarvoor zelfs Barcelona-superster Lionel Messi een diepe buiging zou maken.


Wat vind jij? Praat mee...