Top vijf: de statistische hoogtepunten van 2018

Een jaar vol hockey is een jaar vol hockey.nl. In de laatste twee weken van 2018 blikken we elke dag terug op de vijf populairste, mooiste en opmerkelijkste momenten van dit jaar. Deze keer vangen we de mooiste mijlpalen en statistieken van 2018.

1. Geslaagde zoektocht bezorgt Paumen mijlpaal: 500 goals in clubloopbaan

Maartje Paumen zette in mei van dit jaar een punt achter haar actieve loopbaan als hockeyster. De ogenschijnlijk simpele poging om alle cijfers uit de carrière van de 32-jarige ex-international compleet te krijgen, resulteerde in een intensieve zoektocht in het zompige moeras van de Nederlandse hockeystatistieken. Wel eentje met een fraaie eindscore: Paumen bleek haar clubloopbaan met een geweldige mijlpaal te hebben afgesloten: ze maakte exact vijfhonderd (!) doelpunten in clubverband.

2. Hertzberger bereikt grens van vierhonderd goals

De Hoofdklasse-speelronde van 23 september 2018 zal voor Jeroen Hertzberger altijd bijzonder blijven. Niet alleen won de spits met zijn Rotterdam van Kampong (1-2), hij maakte in dat duel ook het vierhonderdste doelpunt als tophockeyer.

Verderop in het jaar 2018 – in de uitzwaai-interland tegen Ierland van 19 november – kon Hertzberger ook in Oranje een bijzonder jubileum vieren: hij tilde zijn interlandproductie in dat duel met twee goals over de honderd doelpunten.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

3. Jubileum voor Pruyser in uitzwaaiduel met Ierland

Tien jaar en één maand na zijn allereerste treffer op het hoogste niveau bereikte Mirco Pruyser een individueel hoogtepuntje in zijn carrière. De spits van Amsterdam liet in de interland tegen Ierland (7-1) van 19 november het 250ste (en later ook het 251ste) doelpunt in zijn loopbaan aantekenen, voor club en land.

De twee goals tegen Ierland brachten hem die avond op 53 treffers in Oranje. Namens Amsterdam was de goalgetter al 198 keer trefzeker: 152 goals in de Hoofdklasse (reguliere competitie), twintig in de play-offs om de landstitel, 22 tijdens zes deelnames aan de Euro Hockey League en vier in de strijd om de Gold Cup.

4. Statistieken Oranje Dames niet van deze planeet

De Oranje Dames wonnen dit jaar het WK in Londen en de Champions Trophy in Changzhou en behielden ook in 2018 hun ongeslagen status. De ploeg van bondscoach Alyson Annan won 23 van haar 24 interlands binnen de reguliere speeltijd en had alleen in de halve finale van het WK tegen Australië (1-1) shoot-outs nodig om alsnog te zegevieren.

Inmiddels bedraagt de ongeslagen reeks van Oranje 43 (!) wedstrijden. Voor de laatste nederlaag moeten we terug naar de interland tegen België van 29 juli 2017 (0-1). De formatie van Annan is regerend Europees en wereldkampioen én is de laatste winnaar van de Hockey World League en de Champions Trophy. Voorzichtig gloort voor Oranje een ongekende Grand Slam als de ploeg er ook in slaagt de FIH Pro League, het EK 2019 en de Olympische Spelen van 2020 te winnen.

5. Amsterdam maakt einde aan recordreeks Den Bosch

Op 8 april van dit jaar maakten de dames van Amsterdam een einde aan een historische reeks van Den Bosch. De Bossche dames verloren met 3-1 in het Wagener Stadion en zagen zo hun ongeslagen status in de Hoofdklasse na vijftig (!) wedstrijden sneuvelen. De vorige nederlaag van de Brabantse ploeg dateerde van 15 november 2015, eveneens tegen Amsterdam (0-2).

Den Bosch had een week eerder het eigen Hoofdklasse-record van 48 wedstrijden op rij zonder nederlaag verbeterd met een 0-4 zege bij Groningen en bereikte twee dagen vóór de kraker tegen Amsterdam de grens van vijftig duels zonder verlies na de 2-0 thuiszege op Nijmegen.


Wat vind jij? Praat mee...