Top vijf: De grote veranderingen van 2018

Een jaar vol hockey is een jaar vol hockey.nl. In de laatste twee weken van 2018 blikken we elke dag terug op de vijf populairste, mooiste en opmerkelijkste momenten van dit jaar. Ook dit jaar veranderden er een paar dingen. Veranderingen zorgen vaak voor veel reacties van lezers. Hier staan de grote veranderingen nog een keer op een rijtje.

1. De bankwissel verdwijnt in het zaalhockey

We beginnen onze top vijf met een bericht dat veel tongen losmaakte. De KNHB paste dit jaar twee regels in het zaalhockey aan. De bankwissel verdween en na een strafcorner mag net zoals op het veld een vrije push of uit-push uitgenomen worden met de strafcorneruitrusting nog aan.

De dames van Union op de bank in de zaal. Foto: Koen Suyk

2. Invoering Promotieklasse een schot in de roos

Vanaf dit seizoen kent het Nederlandse hockey een nieuwe klasse: de Promotieklasse. Een competitie tussen de Hoofdklasse en Overgangsklasse in. Een grote verandering, maar ook een groot succes.

Sabine van Eijck (l) ontwijkt Femke Bijen (r) tijdens het duel tussen Victoria en HGC in de Promotieklasse. Foto: Willem Vernes Fotografie

3. Livera hoofdsponsor en naamgever Hoofdklasse Dames

Lingerieketen Livera werd halverwege het seizoen van 2018/2019 de hoofdsponsor en naamgever van de Hoofdklasse Dames. De Hoofdklasse heet voortaan dus de Livera Hoofdklasse Dames.

Laren – SCHC (1-1). Livera de nieuwe hoofdsponsor van de Hoofdklasse dames . Foto: Willem Vernes Fotografie

4. Nieuwe regel: junioren mogen bal ook hoog aannemen

Vanaf dit seizoen mogen niet alleen de senioren de bal boven de schouder aannemen maar ook de junioren. Scheidsrechters fluiten niet meer af bij het zogenoemde hengelen. De verwachting is dat de jeugd beter leert om een hoge bal technisch goed te ontvangen.

Noord-Holland jongens C (blauw) tegen Zuid Nederland (wit) tijdens de D.O.D. Foto: Koen Suyk

5. Eersteklassers ontevreden: shoot-outs verdwijnen

Al na een seizoen werd de pilot van shoot-outs na een gelijkspel in de Eerste Klasse stopgezet. Ploegen konden een bonuspunt verdienen als zij na een remise de shoot-outs wonnen. Echter, de invoering had niet het gewenste effect en de shoot-outs werden na een jaar weer afgeschaft. Jammer, want spannend was het wel!

Anna van der Veen in actie, winnares van de NK Shoot Outs in Den Bosch.


Wat vind jij? Praat mee...