Top 5 opvallende stats uit het afgelopen jaar

In de laatste weken van het roerige jaar 2020 blikken we elke dag terug met een top 5. Deze keer selecteren we vijf opvallende statistieken van het afgelopen kalenderjaar in het nationale en internationale hockey.

1. De 250ste interland van Hertzberger

Als elfde international ooit bereikte Jeroen Hertzberger dit jaar de grens van 250 interlands voor de Oranje Heren. De aanvaller van Rotterdam luisterde zijn jubileumwedstrijd – de laatste van twee Pro League-wedstrijden tegen Groot-Brittannië, een 3-1 zege op 29 oktober – ook nog eens op met twee belangrijke treffers. Dat maakte het feest voor hem compleet.

‘Internationaal is dat aantal niet eens zo heel bijzonder’, reageerde de ervaren spits eerst nog droogjes, om even later toch bij te draaien. ‘Natuurlijk is zo’n aantal hartstikke mooi. Ik speel sinds 2007 – met een onderbreking van anderhalf jaar – in Oranje. Zoveel jaar hockeyen op het hoogste niveau… dat maakt me heel trots.’

2. De monsterzege van Kampong

Op de derde speeldag van de Tulp Hoofdklasse Heren haalt Kampong verschrikkelijk hard uit tegen het arme Almere. Het wordt liefst 11-0 op de Klapperboom, de grootste zege ooit van Kampong in de Hoofdklasse. Spits Bjorn Kellerman tekent voor vier doelpunten, terwijl strafcornerspecialist Jip Janssen drie keer raak vuurt. Het is de grootste Hoofdklasse-zege sinds 15 november 2015, toen Amsterdam Voordaan verpletterde met 12-1.

 

3. De mijlpaal van Raoul Ehren

Den Bosch Dames 1 wint op zondag 4 oktober in de Hoofdklasse met 2-0 op bezoek bij Hurley. Zo op het oog geen bijzondere overwinning, maar dat is het wel degelijk. Het betekent de tweehonderdste competitiezege voor de Bossche formatie onder leiding van succescoach Raoul Ehren. Die had slechts 243 wedstrijden nodig om tot dat imposante aantal overwinningen te komen.

Den Bosch hield in die 243 duels verder 108 keer de nul en leed maar veertien nederlagen. Ook het Hoofdklasserecord van vijftig opeenvolgende zeges in de periode november 2015 tot april 2018 maakt onderdeel uit van deze statistiek.

 

4. Jip Janssen strafcornerkoning

Jip Janssen is in oktober de hoofdrolspeler in een heuse coronarel bij Kampong, maar doet gelukkig meer van zich spreken met zijn prestaties vanaf de kop van de cirkel. De verdediger van de Utrechtse club scoort in 2020 in elke competitiewedstrijd die hij speelt: in totaal maakt hij elf goals in zeven duels voor Kampong, uiteraard allemaal uit een strafcorner.

Ook in Oranje laat Janssen zich met zijn machtige sleep steeds nadrukkelijker gelden. Hij scoort in de laatste interland van het jaar tegen België (4-4) en brengt zijn totaal in 2020 daarmee op zes doelpunten in zeven interlands. Daarmee is hij Oranje’s productiefste speler van dit kalenderjaar. Hij dankt die titel mede aan zijn reeks van tien doelpunten in zijn laatste twaalf wedstrijden voor Oranje.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door OranjeHockey (@oranjehockey)

 

5. De Waard als snelste naar 150 caps

De interlandloopbaan van Xan de Waard verloopt voorspoedig. Sterker nog, de combinatie van haar jonge leeftijd en haar grote waarde als middenvelder bezorgen haar in februari een fraai Oranje-record. In het eerste van twee Pro League-duels met Argentinië bereikt De Waard de mijlpaal van 150 interlands. De speelster van SCHC is daarmee de jongste international aller tijden die dat aantal bereikt.

De Waard was tegen Argentinië 24 jaar, drie maanden en zeven dagen oud. Oranje’s recordinternational Minke Smeets-Smabers (312 caps) is de enige andere speelster die nog geen 25 jaar was toen ze haar 150ste interland speelde: zij was echter twee maanden ouder dan De Waard op dat moment.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door OranjeHockey (@oranjehockey)


Wat vind jij? Praat mee...