Uitslag poll: ‘Vier kwarten niet goed voor het hockey’

De redactie vroeg vorige week om jullie mening. De poll ‘Zijn vier kwarten goed voor het hockey? zorgde voor veel reacties. Is de invoering van vier kwarten in plaats van twee helften een goed, of slecht idee? 78 procent van de stemmers vond het geen goed idee. Er stemden in totaal 2783 mensen via Twitter en de poll op de site. 

Stemmers lieten ook een reactie achter. ‘Verenigingen komen heel erg in de problemen met deze maatregel. Voor A en B Landelijke Jeugd en Hoofdklasse misschien een optie. Voor breedte een regelrechte ramp voor de club. Afschaffen, alsjeblieft!’ Het merendeel van de reacties was negatief. Er werd geprobeerd in oplossingen te denken: ‘Als het al moet dan eventueel vier keer een kwartier mogelijk maken? Het is een ramp voor de planning.’

‘We zijn aangesloten bij de FIH (internationale hockeyfederatie, red.) en zijn verplicht om de regels op te volgen’, liet Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage eerder aan hockey.nl weten. De bond heeft wel de vrijheid genomen te kiezen voor vier kwarten van 17,5 minuut, in plaats van 15 minuten. ‘Internationaal is 15 minuten is zuivere speeltijd. De tijd wordt bijvoorbeeld tijdens strafcorners stilgelegd. Als de KNHB dit zou overnemen, dan krijg je op verenigingen een onduidelijke duur van de wedstrijden, wat lastig planbaar is, en een extra taak voor de scheidsrechters. Daar kiezen we niet voor.’

De regelwijziging naar vier kwarten voor alle elftallen is de ingrijpendste verandering. Vooral voor de verenigingen zelf. De wedstrijdplanning was al strak, maar vergt nu nog meer discipline. ‘Het gaat passen, maar vraagt inderdaad de nodige aandacht’. De KNHB heeft daarom de aanvangstijd van de eerste wedstrijden vervroegd naar 08.30 uur. Eerder was dat 08.45 uur. De aanvangstijd van de laatste wedstrijden wordt verlaat naar 18.00 uur. Dat was eerder nog 17.45 uur. De vaste aanvangstijden voor de Landelijke competities op zaterdag worden gewijzigd naar 14.00 uur (A-Jeugd) en 12.10 uur (B-Jeugd). 

Dit zijn de cijfers van de stemming:

Poll Hockey.nl app/website:

568 stemmers zijn voorstander van vier kwarten

2103 stemmers willen twee helften behouden

Poll Hockey.nl Twitter:

37% van de stemmers zijn voorstander van vier kwarten

63% van de stemmers willen twee helften behouden

Totaal poll:

2783 stemmers

609 stemmers zijn voorstander van vier kwarten (22%)

2174 stemmers vinden dat we in Nederland het voorbeeld van de Belgen niet moeten volgen (78%)


8 Reacties

 1. rdownunder

  Zo onpraktisch waar is common sense gebleven:)

 2. jobe

  Wat is de zin van een poll als er toch niks mee gedaan wordt? Als deze van papier was dan wist je al wat de KNHB hiermee zou doen...

 3. frank-hagemans

  Je zou ook compensatie kunnen verzoeken bij de FIH voor m.n. jeugdwedstrijden. De FIH zelf heeft al jaren gewerkt met dubbele en driedubbele toepassing van regels voor diverse categorieen wedstrijden. Hup KNHB , doe je best

 4. w.j.arriens

  Hockeyland is behoudend en konservatief. Gelukkig hebben ze bij de Vrouwen een moderne en vooruitdenkende coach met gezag. Daar zou ik bij de Mannen ook naar zoeken.

 5. kcinna

  In Frankrijk spelen we al een tijdje met 4 kwarten. Op zich niks mis mee, maar ja, hier is de planning over het algemeen ook minder vol natuurlijk.

 6. maartjeklein

  Wat is verplicht opvolgen? Binnen hoeveel tijd moet dit geschieden. Zo lang mogelijk uitstellen zou ik zeggen.

 7. hockey69

  Als iets niet mogelijk is binnen een club dan kan het toch niet. Dan kan de bond wel zeggen dat het moet maar dat is makkelijk praten.

 8. 1981

  Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid, gewoon als club zeggen, voor de door de clubscheidsrechters aangewezen wedstrijden: we doen het niet, gewoon 2x35min.


Wat vind jij? Praat mee...