Van jonge veteranen tot WK-koorts: het seizoen 22-23

Nog heel even en dan begint het seizoen 2022/2023. Een hockeyjaar dat er toch weer net wat anders uitziet dan andere jaren. Wij zetten zeven opvallendheden op een rijtje.

Vaarwel E8, hallo Onder-10

We beginnen bij de benaming van de teams. Want Jongens C of Meisjes E8 is nu helemaal verleden tijd. De namen van jeugdteams zijn, zoals ook in andere sporten het geval is, gekoppeld aan hun leeftijd. Die lopen van onder 18 ‘O18’ tot onder ‘O8’, dus van de oude A-jeugd tot de F-jes. De heren en damesteams blijven gewoon bij het oude. Jong Dames of Jong Heren wordt onder 25. De veteranen werden al – of ze het nou wilden of niet – bij hun leeftijd genoemd. 

Hieronder een overzicht met de oude en de nieuwe benaming per leeftijdscategorie.

Junioren O18 onder 18 MA1/ JA1 MO18-1/ JO18-1 (en verder)
Junioren O16 onder 16 MB1/ JB1 MO16-1/ JO16-1
Junioren O14 onder 14 MC1/ JC1 MO14-1/ JO14-1
Junioren O12 onder 12 MD1/ JD1 MO12-1/ JO12-1
Jongste Jeugd O10 onder 10 M8E1/ J8E1 MO10-1/ JO10-1
Jongste Jeugd O9 onder 9 M6E1/ J6E1 MO9-1/ JO9-1
Jongste Jeugd O8 onder 8 MF1/ JF1 MO8-1/ JO8-1

Andere velden bij de Jongste Jeugd

Wedstrijden bij de jongste jeugd – dus de O10, O9 en O8 – zien er komend seizoen anders uit dan voorheen. Bij de ‘Onder 8 jaar’, die drie-tegen-drie spelen, krijgen de teams er in het veld twee extra goals bij. Dat betekent dat iedere ploeg drie doelen verdedigt. Nu zijn dat er twee. De wedstrijden duren vanaf het nieuwe hockeyjaar twintig in plaats van vijftien minuten. Daarnaast verandert de rol van de spelbegeleider. Die krijgt minder de rol van scheidsrechter, maar dient de kinderen vooral te enthousiasmeren.

De veldindeling bij de ‘Onder 8’ vanaf seizoen 2022-2023. Met dus drie goals aan elke kant.

Bij de ‘Onder 9 jaar’, wat nu de E6 is, wordt het veld een kwartslag gedraaid. Hierdoor wordt de verhouding tussen de lengte en breedte beter. Het spel moet hierdoor voor alle spelers aantrekkelijker worden. De spelbegeleider wordt geadviseerd het spel te stoppen bij hinderlijk shoot en gevaarlijk spel. In de Onder 10, 11 en 12 jaar – voorheen E8 en D – worden pilots gehouden met teams van zes, zeven, acht en negen spelers.

Bij ‘Onder 9’ wordt het veld een kwartslag gedraaid en daardoor breder dan dat het nu is.

Hoofdklasse ook op zaterdag

De Hoofdklasse krijgt komend seizoen ook een ander aanzien. Vanaf dit weekend wordt er tijdens elke speelronde ook op zaterdag gespeeld. Dat levert uiteraard een hoop gepuzzel op bij clubs, waar natuurlijk op die dag ook jeugdhockey wordt gespeeld. De verandering is ontstaan door zendgemachtigde Viaplay, dat de Hoofdklasse komend seizoen gaat uitzenden. Iedere wedstrijd wordt live uitgezonden, dus ook de zaterdagse duels. Een aardige bijkomstigheid van een bijzondere aanpassing.

Volle bak bij de WK-finale van 2018 in Bhubaneswar. Foto: Koen Suyk

Mannen-WK in bruisend ‘Bhuba’

Naast de breedte- en Hoofdklasse-wedstrijden staat ons in de winterstop ook een heerlijk toernooi te wachten. Het mannen-WK hebben we immers nog tegoed. Van 13 tot 29 januari is het zover, in India. Om precies te zien: in de steden Bhubaneswar en Rourkela. Allebei gelegen in de provincie Odisha, al kan je er zomaar acht uur over doen om de driehonderd kilometer tussen beide plaatsen af te leggen. ‘Bhuba’ is inmiddels bekend terrein, ook het vorige WK werd daar gehouden. Het is nog niet duidelijk waar Oranje belandt. Met stadions van 16.000 en 20.000 man én een hockeygekke gemeenschap kan het een onvergetelijk wereldkampioenschap worden. De WK-koorts kan dus voorzichtig beginnen.

Veteranen ondergaan verjongingskuur

We zouden nog terugkomen op de veteranen. Want ook daar vindt een stevige verandering plaats, bij de heren welteverstaan. Als een veteranenteam op jouw club wat aan de jonge kant lijkt, dan kan dat kloppen. Vanaf dit seizoen is de minimale veteranenleeftijd namelijk veranderd van 35 naar 30 jaar. Bovendien mogen per team maximaal twee spelers minstens 27 jaar zijn. Bij de dames was de ondergrens al dertig jaar. De bond hoopt dat de verandering leidt tot een betere doorstroming in de herenlijnen van de clubs. 

Dit gaan we komend seizoen niet meer zien in de Hoofdklasse. Foto: Willem Vernes

Minder gedoe met de hoge bal?

De hoge bal is al jaren onderwerp van gesprek in onze sport. Hopelijk wordt het vanaf dit seizoen allemaal wat simpeler. Een hoge bal mag vanaf dit seizoen onderschept worden binnen vijf meter afstand, maar alleen als dit veilig gebeurt en buiten speelafstand. Voornamelijk met als doel het spel attractiever te maken, een interpretatie die afgelopen seizoen al werd toegepast. Is dat de enige verandering? Niet helemaal. Komend hockeyjaar mogen verdedigers mogen nu hun beschermende kleding aanhouden om de bal buiten de cirkel te spelen. Bij de eerste mogelijkheid die zich aandient, moet die kleding weer uitgedaan worden.

Vier keer vijftien op het hoogste niveau

Tot slot nog even terug naar de Hoofdklasse. Daar worden de speeltijden gelijkgetrokken met internationale wedstrijden. Dat wil zeggen dat de 4 x 17,5 minuut de prullenbak ingaat in de Hoofdklasse. We krijgen daar vier kwarten van een kwartier voor terug. Daarnaast wordt bij elk doelpunt de tijd stilgezet en is er veertig seconden aanlooptijd naar een corner. Bovendien wordt de finale van de play-offs op één locatie gehouden, een beslissing die al veel stof deed opwaaien. We gaan het allemaal meemaken in het komende hockeyjaar.


Wat vind jij? Praat mee...