Vanaf vrijdag: bijzondere attributen uit de verzameling van Nico Leeftink

Tweeënhalf jaar geleden brachten we in de buurt van Brussel een bezoek aan de Nederlander Nico Leeftink, waarschijnlijk de grootste hockeyverzamelaar van Europa. Vanaf morgen krijgt hij een rubriek op hockey.nl, waarin hij de verhalen vertelt die schuilen achter enkele van de meest bijzondere voorwerpen uit zijn imposante collectie.

Van het trainingspak dat Marc Lammers droeg op de zilveren Olympische Spelen van 2004 in Athene tot de bal die werd gebruikt op de Olympische Spelen van 1960 in Rome. In de loop der tijd heeft Leeftink honderden hockeyartikelen verzameld, hoofdzakelijk door rommelmarkten, veilingen en websites als eBay en Marktplaats af te struinen.

Een greep uit de collectie van waarschijnlijk grootste hockeyverzamelaar van Europa. Foto: Willem Vernes

Het is een geschenk uit de hemel dat een man als Nico Leeftink bestaat

De rondleiding door zijn huis was een bijna magische ervaring. Zijn verzameling, uitgestald in de kelder en in twee kamers, bestaat uit meer dan 400 boeken, tijdschriften en posters, 300 kaarten, 150 sticks, 50 ballen en talloze broches, beeldjes, medailles, foto’s, speldjes en vaantjes.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Kranten uit 1928, met daarin alle verslagen van de hockeyduels van de Olympische Spelen in Amsterdam. Het shirt dat Jeroen Delmee droeg tijdens zijn afscheidswedstrijd. Oude prenten en kaarten met daarop ‘hockeybabes’ afgebeeld, in een tijdperk ver voordat Fatima Moreira de Melo en Ellen Hoog in het Nederlands elftal speelden.

Nico Leeftink heeft mappen vol met oude hockeykaarten. Foto: Willem Vernes

 

Mijn belangrijkste doel is dat de attributen niet verloren gaan

 

Behalve verzamelaar is Leeftink oud-hockeyer en bovenal liefhebber van de sport. Met zijn collectie wil hij vooral de waardering voor het hockey van toen en nu bewaren voor de toekomst. ‘Mijn belangrijkste doel is dat de attributen niet verloren gaan. Andere hockeyverzamelaars zie ik niet als concurrenten’, zegt hij.

Om zoveel mogelijk mensen op ieder gewenst moment van de objecten te kunnen laten genieten, gaat Leeftink een website opzetten die aan het eind van het jaar in de lucht moet zijn. Hierop worden dan unieke verhalen verteld die achter de attributen schuilen.

Als voorproefje verschijnt vanaf morgen zijn rubriek op hockey.nl. In de eerste aflevering bespreekt hij de Sinaasappel, een opmerkelijk grote hockeybal, waarmee in Nederland tot 1926 officieel gespeeld werd. Leeftink kan niet wachten om de pareltjes van zijn verzameling te delen. ‘Ik hoop dat zoveel mogelijk hockeyliefhebbers van mijn spullen kunnen genieten.’

Lees ook


Wat vind jij? Praat mee...