Verkiezing: Amsterdam-shirt verkozen tot mooiste hockeyshirt van Nederland

Het huidige witte iconische shirt van Amsterdam – in de regel het thuisshirt – is door de lezers van hockey.nl verkozen tot het mooiste hockeyshirt van Nederland. Daarmee heeft de oudste hockeyclub van Nederland deze verkiezing gewonnen. Het was een nek-aan-nekrace met onder meer het huidige shirt van Nieuwegein, de nummer twee in de verkiezing, en Pinoké uit de jaren zeventig en tachtig, dat uiteindelijk als derde eindigde.

De afgelopen weken bracht hockey.nl een ode aan het hockeyshirt en ging daarom in een online verkiezing op zoek naar het mooiste Nederlandse hockeyshirt ooit. Onze mailbox stroomde vol met inzendingen. Een jury met oud-internationals Kim Lammers en Naomi van As, hoofdredacteur Arno Kantelberg van Esquire, voetbalshirtprofessor Floor Wesseling en de redactie van hockey.nl selecteerden uit alle inzendingen tien genomineerden.

Publiek kiest voor Amsterdam

Door middel van een poll bepaalden de lezers van hockey.nl het mooiste Nederlandse hockeyshirt ooit. Met iets meer dan zestien procent van de stemmen werd het huidige witte shirt van Amsterdam winnaar van de verkiezing.

Floor Wesseling oordeelde in zijn juryrapport over dit shirt: ‘De subtiliteit van de verdeling van het rood-zwart op het prachtige witte tenue is voor mij een pluspunt en een sterke oplossing om het embleem in het tenue terug te laten komen. Deze shirts hebben tegenwoordig prachtige henley-kraagjes als een moderne variant op de polokraag.’

Reactie Teun Rohof: ‘Schitterend’

Verdediger Teun Rohof, die al vijftien jaar het shirt van Amsterdam draagt, reageert enthousiast op de uitverkiezing van het mooiste hockeyshirt van Nederland. ‘Dit is schitterend. Echt heel mooi dat ons shirt als mooiste is gekozen. Zolang ik hockey ken en herken ik het witte shirt. Het heeft iets koninklijks, net als Real Madrid. Zo voelt het ook om erin te spelen. Persoonlijk vind ik het zwarte shirt ook mooi. In belangrijke uitwedstrijden trekken we graag zwart aan. Bloemendaal uit, bijvoorbeeld. We zeggen dan: we trekken een zwarte muur op. Maar het witte shirt is ook echt mooi. Eerder werd het gemaakt door Mcgregor, toen was het al fraai. Maar met adidas is er weer een stap gezet. Het is nu nog professioneler, sterker. Ik ga het komend jaar, in mijn twintigste seizoen in de Hoofdklasse, weer met veel plezier dragen.’

Top drie

Op bijna twaalf procent eindigde het huidige shirt van Nieuwegein op een tweede plaats van de verkiezing. Net voor Pinoké, met het shirt uit de jaren zeventig en tachtig. Het shirt van Klein Zwitserland van 2018-2019 viel net buiten de top drie. De top tien werd afgesloten met het shirt van MOP van halverwege de jaren tachtig.

Uitslag mooiste hockeyshirt van Nederland:

 • 1. Amsterdam – het witte shirt van nu
 • 2. Nieuwegein – het shirt van nu
 • 3.  Pinoké – jaren 70/80
 • 4.Klein Zwitserland – het shirt van 2018-2019
 • 5.Nederlands elftal – eind jaren 80/begin jaren 90
 • 6. Gooische – Jongens A1 1983/1984
 • 7.Groen-Geel – het uitshirt van 2010-2018
 • 8. Bloemendaal – begin jaren 90
 • 9. Breda – halverwege jaren 2000
 • 10. MOP – halverwege jaren 80

19 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Hebben de Heren van Amsterdam tenminste toch nog iets te vieren...

 2. asjemenou

  Huidige Pinoke shirts, zowel helemaal blauw of wit, is het mooist. Jammer dat een oud en verkleurd Pinoke shirt is ingestuurd. Kijk maar naar de nummers 1 en 2 van deze verkiezing. Enfin, gefeliciteerd Amsterdam !

 3. jvolcano

  Verrassend

 4. stekel

  Hilarische verkiezing...

 5. edwin-smolders

  😂😂😂😂😂😂

 6. AvA

  Super leuk! Erg mooi shirt idd. Het zwarte uit shirt is ook erg mooi. 👍👍

 7. arnoldS

  Dan maar te hopen dan Adidas met Amsterdam eindelijk een eigen shirt gaat maken en niet een standaard wit stock item beplakt met rode strepen....

 8. Eko1001

  Ik vind de vorige Mc Gregor uitvoering mooier dan de huidige Adidas uitvoering. En dan vooral het zwarte shirt.

 9. unplugged

  Ben ik het absoluut niet mee eens , maar de kiezers zijn ook leden van Amsterdam en Amsterdam heeft veel leden , de diagonale baan op het shirt is de boosdoener die brengt het evenwicht / balans van het model naar beneden . Dus alle shirts met een diagonale balk zijn niets . Het 1e shirt wat afviel die blauw witte met rode accenten is m.i. het beste shirt . En het shirt van Nieuwegein is ook afschuwelijk , belachelijke kleur combinatie .

  1. frans-j

   Nieuwegein shirt kun je je inderdaad als man niet in vertonen

 10. sachab

  Grappig, 2 van de juryleden spelen bij..... Amsterdam 🤣🤣

 11. solo

  Mmm is dit eerlijk verlopen?

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Who cares: Rohof is er blij mee en hij denkt dat hij voor Real Madrid speelt 😂

  2. solo

   Haha Real... doe dan maar Barcelona😁😂

  3. luchtisblauwgrasisgroen

   Bloemendaal is Barcelona al 😉

 12. MartijnPelser

  Typisch A’dam-KNHB een-tweetje ! Of dreigde sponsor Adidas op te stappen?

  1. stekel

  2. Stockey123

   Scherp! Maar kijk uit, de hickey.nl censuur politie ligt op de loer!

 13. GabyvanHout

  In dit geval hebben voetballers toch echt veel meer smaak en verstand van sportswear.


Wat vind jij? Praat mee...