Veteranen klaar voor EK in Rotterdam: ‘Wij hebben best veel snelheid’

Als hockeyster van Pinoké trainde oud-hoofdklassespeelster Baukje Heemskerk (43) in de tijd van internationals als Minke Booij en Fatima Moreira de Melo ooit zes weken mee met een trainingsgroep van het Nederlands elftal. Tot een officiële cap kwam het nooit. Nu hoopt ze als ze speelster van Nederland Dames 40+ bij het EK voor Veteranen deze week weer op dat Wilhelmus.

Het Wilhelmus meezingen in een oranje shirt, dat is waar jongens- en meisjesdromen jarenlang over kunnen gaan. En dat is nou precies de droom die komende week bij de EK Masters in Rotterdam waarschijnlijk uitkomt bij de hockeyveteranen, bij de Nederlandse mannen en vrouwen waar de spieren misschien wat strammer zijn geworden, maar het hart des te sneller klopt voor het spel met bal en stick. Het lichaam is misschien niet meer zo druistig en elastisch als voorheen, mentaal en tactisch zijn de veteranen met al hun jaren ervaring misschien wel beter dan ooit.

Het ‘European Championship Masters’ is de officiële titel van het EK Veteranen, waar meer dan veertig teams strijden om de Europese titel. Elk jaar worden deze toernooien in omvang weer populairder, waardoor de verschillende leeftijdscategorieën steeds minder vaak op dezelfde locatie spelen, omdat de capaciteit dan overbelast is. 35+, 40+ en 45+ spelen deze week in Rotterdam. 50+ en 55+ volgende maand in het Duitse Krefeld. 60+, 65+, 70+ en 75+ waren in juni al aan de beurt in het Belgische Brasschaat, dat het predicaat Grand Masters draagt. Verschil moet er zijn, tussen Meesters en Grootmeesters.

Baukje Heemskerk in actie op het WK Veteranen 2018.

‘Het is leuker dan de hele zomer spinning’

Twee jaar geleden werd Baukje Heemskerk Europees kampioen met Nederland 40+, het team waar ze nog steeds voor mag uitkomen. ‘Wij werden kampioen, dus we verdedigen de titel. Toen speelden ze op Tilburg toch het Wilhelmus voor de eerste wedstrijd en de finale. Ik weet niet wat ze gaan doen in Rotterdam, maar dat is toch wel heel leuk. Ergens voelt het heel bijzonder, hoewel ik echt niet nu denk: dit is het Nederlands elftal’, vertelt Heemskerk, die ooit twee oefenwedstrijden in Oranje speelde. ‘Dit EK past echt in een leven lang hockey. Het is best een opgave om naast je gezin en een drukke baan te trainen voor dit toernooi. Maar het is ook leuk en fijn. Het is wat mij betreft leuker dan de hele zomer aan spinning te doen.’

Nederland komt bij de EK Masters in Rotterdam behalve de Heren 35+ op alle onderdelen (35+, 40+ en 45+) uit met een team. Zoals voor meer speelsters van Dames 40+ is het EK en de voorbereiding daarop een goede manier om de zomer fit door te komen. Want behalve de gezelligheid van het team, die Heemskerk zo dierbaar is, wordt er serieus gehockeyd. Het team bestaat vooral uit speelsters die vroeger Hoofdklasse of Overgangsklasse speelden.

Dames 40+ oefende onder andere tegen teams als Alecto Dames 1 (gelijkspel), Spandersbosch veteranen (2-1 winst) en Pinoké Meisjes A1 (3-1 winst). In maart begon het Nederlandse Masters team met elke twee weken trainen. Dat werd na het einde van de reguliere competitie twee keer per week trainen of een oefenwedstrijd spelen. Ook de video-analyse is van stal gehaald, door coach Bart Looije, de voormalig keeper van het Nederlands elftal. ‘Hij doet het heel leuk’, zegt Heemskerk. ‘Hij steekt er best wel wat tijd in. Heeft individuele gesprekken, terwijl het ook vrijwilligerswerk is. Er zijn twee wedstrijden gefilmd. Bart heeft er bijvoorbeeld momenten uitgepikt, waar de press wel goed staat en niet.’

Dames 40+ op Rotterdam, waar het EK wordt gespeeld. Onderste rij: Keke d’Ancona, Esther Zillig, Catelijne Schoots, Annemiek de Bruin, Laure Russchen-Montanus, Lieke van Mourik, Kim Cornelissen en Annemarie Looije-Ronde. Bovenste rij: Janneke Michiels, Maaike van de Mamp, Stephanie Ribbens, Baukje Heemskerk, Florien Ringburg-Cornelis en Ilja Jansen.

Eerst de poule doorkomen tegen Wales en Schotland

Looije keepte meer dan veertig interlands voor Oranje en was onder andere coach bij Schaerweijde, Klein Zwitserland en assistent van bondscoach Marc Lammers bij de gouden olympische medaille van de Oranje Dames in Peking 2008. Waarom hij dit team coacht? ‘Omdat het zo ontzettend goed betaalt!’, lacht de voormalig keeper van Amsterdam, Rotterdam en HGC. ‘Mijn vrouw Annemarie speelt in het veteranenteam. Het begon met een paar trainingen, dat was hartstikke leuk. Als we meer trainingen op Rotterdam kunnen doen, ga ik ook coachen, zei ik. Dat is gebeurd. Het zijn goede hockeysters en het is leuk om in korte tijd iets moois neer te zetten.‘

Wie de spelerslijst van 40+ bekijkt, vindt in eerste instantie geen oud-internationals. Maar diegene kijkt over de naam van Florien Ringburg heen. Want Florien Ringburg was lang bekend als Florien Cornelis, die in 2001 kort furore maakte in het Nederlands elftal, maar het na 29 interlands voor gezien hield. Zij is de blikvanger in het team, dat behoorlijk sterk is, vindt Looije.

‘Deze vrouwen hebben allemaal een goede basistechniek, zijn fit, hockeyen naar voren en willen echt dominant spelen, met best veel snelheid. Het zijn veel mensen met een goede baan. Sommigen zijn moeder. Het vraagt om een committent, zo’n EK. De speelsters zijn echte liefhebbers’, vertelt Looije, die zestien speelsters en twee keepsters tot zijn beschikking heeft. Er is geen wisselschema, maar er wordt zeker stevig doorgewisseld, geeft hij aan. Ook de shoot-outs (toen de speelsters zelf in Dames 1 speelden, bestonden deze nog niet) zijn geoefend. Voor sommige veteranen staat de verloren shootout-serie tegen Argentinië in de halve finale van het WK in Barcelona vorig jaar nog op het netvlies. ‘We beginnen in de poule tegen Wales en Schotland. Sterke teams als Engeland en Duitsland doen ook mee. Dat kan pittig worden. We spelen met de officiële FIH-regels. Dat geeft het geheel toch een officieel karakter. Het oranje shirt maakt de speelsters toch trots.’

Bart Looije met keepster Lisanne de Roever, bij de Olympische Spelen 2008. Foto: Jeroen van Bergen/KNHB

‘Ik mis het nog weleens’

Zelf hockeyt Looije (50) al een tijd niet meer. ‘Mijn laatste jaar op topniveau als keeper was in 2001. Daarna heb ik nog lang in Heren 6 van Rotterdam gespeeld, als linksbuiten en daarna linksachter. Samen met Stephan Veen. Echt een vriendenteam. Ik mis het nog weleens. Uiteindelijk is er niets mooier dan met je vrienden hockeyen en daarna een biertje drinken.’


5 Reacties

 1. wil-dielis

  In juni werd het EK al gespeeld voor de veteranen in de klassen boven 60. NL 65 en NL 75 hebben GOUD gehaald in Brasschaat.

 2. wil-dielis

  Hoewel de KNHB in de strategische visie op nummer 1 heeft staan: “Een leven lang hockey(en)”, is het toch pijnlijk te moeten ervaren dat er maar heel weinig (en nu druk ik me voorzichtig uit) aandacht is vanuit de bond voor de activiteiten en resultaten van de Grand Masters. Zie https://www.knhb.nl/over-knhb/strategische-visie-2020.

  1. Eelco Houwink

   Wil - helemaal eens ! De vrees bestaat dat onze (reeds Volvo rijdende?) doelgroep een andere is dan waar de uitgekiende bonds- en hockey.nl burelen op targeten en er rond 60+ dus gewoon te weinig commercieel belang is. Waarschijnlijk worden wij geacht blij te zijn om nu in een volwassen sport te acteren. En ons te wentelen in de weelde van de generatie die dat heeft ingezet ! Mss. moeten we weer in katteruggen en Amazones gaan rijden om opnieuw commercieel interessant te worden... Groet, Eelco Houwink

 3. risa

  Het is inderdaad pijnlijk stil als het om de aandacht van de (hockey) sportpers gaat... terwijl al deze teams gewoon met caps achter hun naam spelen... er 11 landen deelnemen met totaal 47 teams. Er weer tientallen vrijwilligers hun vakantiedagen investeren en de sfeer zo vreselijk goed is, om over het weer maar niet te spreken! Entree en parkeren is gratis en het bier en de burgers net zo lekker als tijdens de HPL!

 4. sandra lopez

  Goede dag, ik ben Sandra lopez bij naam en ik woon in Verenigd Koninkrijk. Ik wil graag praten over de goedheid van God in mijn leven na zoveel maanden proberen een lening op internet te krijgen en werd opgelicht, dus ik werd wanhopig in het krijgen van een lening van een legitieme geldschieter online, toen zag ik een opmerking van een vriend genaamd Walter Chad en hij sprak over deze legale leningmaatschappij waar hij zijn lening snel en gemakkelijk kreeg zonder enige stress, dus stelde hij me voor aan een heer Joshua Benjamin die een bedrijf genaamd Joshua Ben leenbedrijf Dus ik heb een lening aangevraagd van ($ 300.000,00 USD) met een lage rentevoet van 2%, dus de lening werd goedgekeurd en op mijn bankrekening gestort. Zo kon ik mijn lening krijgen om mijn gebroken te houden zaken doen en ook om mijn rekeningen te betalen, dus ik adviseer iedereen die geïnteresseerd is om snel en gemakkelijk een lening te krijgen contact op te nemen met de leningmaatschappij via e-mail: (joshuabenloancompany@gmail.com) om elke vorm van lening te krijgen die u nodig hebt vandaag, bedankt als je de grootste getuigenis leest van mijn leven.


Wat vind jij? Praat mee...