Waarom Hockey 5s volgens de EK-gangers een heel gaaf spel is

In deze serie leggen we uit wat Hockey 5s precies is. Deze spelvorm bestaat al bijna tien jaar, maar mede doordat de FIH steeds meer toernooien organiseert, genereert Hockey 5s de laatste jaren internationale bekendheid. Nederland deed afgelopen zomer voor het eerst mee aan het EK in Polen en won goud door België in de finale te verslaan. Vandaag aan het woord: internationals Jochem Bakker en Alexander Schop.

Hockey 5s is net even wat anders dan de huidige spelvorm zoals de meeste hockeyers die kennen. De naam zegt al de belangrijkste voorwaarde: per team staan er maximaal vijf spelers op het veld. Door de boarding gaat de bal in principe nauwelijks uit het spel en achter het doel kun je – indien laag geschoten – gewoon doorspelen. Schieten mag overigens als je over de eigen middenlijn bent. De strafcorner kennen we in Hockey 5s niet, in plaats daarvan wordt er een challenge genomen.

Eenvoudigere regels dus dan bij het huidige 11 tegen 11. Internationals Jochem Bakker en Alexander Schop vertellen over hun ervaringen van Hockey 5s.


Wat vind jij? Praat mee...