Wat je niet mag missen in het hockeyjaar 2019

Het hockeyjaar 2019 heeft alles in zich om spectaculair te worden. De redactie van hockey.nl zet de belangrijkste data en toernooien voor je op een rij. Onmisbaar voor in je agenda!

Trainingsstage Oranje Dames
10-17 januari in Spanje

De Oranje Dames vertrekken op 10 januari naar Spanje om zich daar voor te bereiden op de start van de nieuwe FIH Pro League, later deze maand. Onder de Spaanse zon werkt de ploeg van bondscoach Alyson Annan in Cádiz drie interlands tegen Spanje af: op 13, 15 en 16 januari. Daarna reist de selectie door naar Nieuw-Zeeland.

FIH Pro League
19 januari – 30 juni

Op zaterdag 19 januari gaat een gloednieuwe landencompetitie van start, de FIH Pro League. De mannen van Spanje staan op die dag in Valencia tegenover wereldkampioen België. De Pro League vervangt de Champions Trophy en de Hockey World League.

Het is een competitie waaraan zowel bij de mannen als de vrouwen negen landenteams deelnemen, inclusief de beide Oranje teams. Zij spelen elk acht thuis- en uitwedstrijden om te bepalen welke vier landen er eind juni deelnemen aan het finaleweekend in het Wagener Stadion (28-30 juni).

De Oranje Heren beginnen op 27 januari aan hun Pro League-avontuur met een uitwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. De Oranje Dames spelen op diezelfde dag ook tegen Nieuw-Zeeland. Het volledige wedstrijdschema van de FIH Pro League vind je hier.

NK Zaal
2  februari in Rotterdam

Het Topsportcentrum in Rotterdam is dit weekend voor de zesde keer het decor van de finales in de Hoofdklasse Zaal voor Heren, Dames en Landelijke A-, B- en C-jeugd.

Europacup zaalhockey
15 – 17 februari in Wenen en Hamburg

Medio februari barst de strijd om de EuroHockey Indoor Club Championships los. Bij de mannen gaan acht clubteams – waaronder Amsterdam – in Wenen op jacht naar de Europese titel. Bij de vrouwen is Laren de Nederlandse vertegenwoordiger. Die ploeg strijdt in Hamburg met zeven andere clubs om de Europacup voor zaalteams.

Hervatting Hoofdklasse
10 maart

De competitie in de Hoofdklasse wordt in het tweede weekend van maart hervat, zowel bij de dames als de heren. De Livera Hoofdklasse Dames is toe aan de veertiende speelronde. De ranglijst wordt aangevoerd door Den Bosch, dat thuis tegenover Hurley staat.

In de Hoofdklasse Heren staat de twaalfde speelronde op het menu, met onder meer de kraker Amsterdam-Rotterdam. Koploper Bloemendaal hervat de competitie met een thuiswedstrijd tegen Almere.

Ontknoping Euro Hockey League
17 – 22 april in Eindhoven

Oranje-Rood is in april zes dagen lang de gastheer van de Euro Hockey League. In deze week vol tophockey worden de KO16-, de KO8-ronde, de halve finale én de finale van de EHL afgewerkt. In het recente verleden werden de halve finale en finale telkens met Pinksteren gespeeld, maar de Europese hockeybond is van dat format afgeweken om ruimte te bieden aan de FIH Pro League.

Finaleweekend EHCC
19 – 22 april in Amsterdam

Het Europees kampioenschap Clubteams (EHCC) voor dames wordt in het Paasweekeinde gespeeld op Amsterdam. De EuroHockey Club Cup werd vorig seizoen gespeeld op het Engelse Surbiton HC. Den Bosch veroverde de Europese beker voor de vijftiende keer in de historie door in de finale met 2-1 te winnen van UHC Hamburg.

Start play-offs Hoofdklasse
mei – juni

De eerste fase van de play-offs om de landstitel bij de heren begint op woensdag 15 mei en wordt vervolgd op 18 en (eventueel) 19 mei. Daarna volgt op 22, 25 en (eventueel) 26 mei de finale om de landstitel. Bij de dames gaat de eerste ronde van de play-offs van start op 16, 18 en (eventueel) 19 mei. De eindstrijd om de landstitel vindt plaats op 23, 25 en (eventueel) 26 mei.

Finales Gold Cup en Silver Cup
mei – juni

De beslissingen in de tweede editie van de strijd om de Gold Cup – het bekertoernooi voor teams uit de Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse – vallen in mei. Op 2 mei wordt de finale bij de dames gespeeld, terwijl de eindstrijd bij de heren op 17 mei gepland staat. In de Silver Cup, het bekertoernooi voor teams uit de Eerste Klasse tot en met de Vierde Klasse, staan de finales bij de dames en de heren voor 23 juni op het menu.

Grand Final FIH Pro League
27 – 30 juni in Amsterdam

De beste vier landenteams in de FIH Pro League bij de heren en de vrouwen strijden van eind juni in het Wagener Stadion voor de eindzege. Op donderdag 28 juni worden de twee halve finales in het vrouwentoernooi afgewerkt, een dag later weten we welke twee landen bij de mannen naar de finale gaan. Die finales staan gepland voor zaterdag 29 juni (dames) en zondag 30 juni (heren).

EK Jong Oranje
13 – 21 juli in Valencia

Een maand vóór het grote EK strijden de beide Jong Oranje teams in het Spaanse Valencia om de Europese titel voor junioren. Jong Oranje Heren zijn ingedeeld in een poule met Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Jong Oranje Dames nemen het in de groepsfase op tegen Spanje, Frankrijk, Ierland en Rusland.

Aftellen naar Tokio 2020
24 juli

Op woensdag 24 juli duurt het nog precies één jaar totdat de Olympische Spelen van 2020 in Tokio van start gaan. In Japan hopen de beide Oranje teams uiteraard op een succesvolle missie. De Oranje Heren wonnen in 2000 voor het laatst olympisch goud, de Oranje Dames deden dat in 2012.

EK hockey
16 augustus – 25 augustus in Antwerpen

Deze zomer is Antwerpen het decor van het Europees kampioenschap voor landenteams. Het vrouwentoernooi is toe aan de veertiende editie, bij de mannen is het al de zeventiende editie. De beide Oranje teams zijn titelverdediger: de Oranje Heren pakten in 2017 goud in Amsterdam door België te verslaan (4-2), terwijl ook de Dames in de EK-finale te sterk waren voor onze zuiderburen: 3-0.

Andere vermeldenswaardige data

  • 30 mei start play-offs in Promotieklasse (tot en met 2 juni)
  • 1 juni Finaledag Landelijk Super A en B
  • 15 juni Finaledag Landelijke A- en B-jeugd

2 Reacties

  1. mirco_10

    Wordt weer een top jaar 🤗

  2. edwin-smolders

    Het EK-Hockey in Antwerpen is volgens mij van vrijdag 16 tot en met zondag 25 augustus


Wat vind jij? Praat mee...