Weer hockeyen: deze coronamaatregelen gelden (nog) op de club

Het nieuwe hockeyseizoen start komend weekend. Na het afgelopen gemankeerde seizoen hopen alle hockeyers nu wel de hele competitie kunnen spelen. De vooruitzichten zijn positief, maar nog altijd gelden op de clubs coronamaatregelen. De KNHB heeft een speciale pagina met alle vragen en antwoorden, wij zetten de belangrijkste voor je op een rij. 

Voor de duidelijkheid: onderstaande regels gelden voor dit moment van publicatie. Al voor september staan nieuwe versoepelingen in de planning, die ook hun weerslag op de maatregelen die voor het hockey gelden. Wij houden je via hockey.nl zo goed en snel mogelijk op de hoogte.

Ook zijn er soms per regio nog speciale regels en heeft jouw club natuurlijk ook de mogelijkheid om zelf regels te stellen om de veiligheid te vergroten. Houd die ook in de gaten.

Houd je aan de basisregels

We beginnen met de basisregels, die nog altijd gelden en je waarschijnlijk wel kunt dromen. Dus heb je klachten, blijf dan thuis en laat je testen. Houd anderhalve meter afstand en vermijd drukte. Een uitzondering geldt voor kinderen tot twaalf jaar, die hoeven tot elkaar en tot volwassen geen afstand te houden. Jongeren van dertien tot achttien jaar zijn niet verplicht onderling afstand te houden, maar moeten wel op 1,5 meter van bijvoorbeeld hun volwassenen begeleiding blijven.

Je mag weer kijken, maar registeren is verplicht

Het is weer toegestaan om bij hockeywedstrijden te kijken. Dat geldt voor alle wedstrijden, uit en thuis. Wel moet je je – behalve aan de anderhalve meter – aan bepaalde regels houden. Als rond een veld zitplaatsen zijn, is placering verplicht. Met andere woorden: je krijgt een vaste zitplaats.

Wedstrijden bezoeken mag, maar volwassen moeten 1,5 meter afstand houden. Foto: Willem Vernes

Zijn er geen zitplaatsen, dan mag je rond het veld staan op de plek die de club aangeeft. Net als bij de start van vorig seizoen is registeren en een gezondheidscheck verplicht. Dat kan via de website van de thuisspelende club. Deze regel geldt ook als je bent gevaccineerd of wanneer je rechtstreeks naar het clubhuis gaat om een biertje te drinken.

Uitwedstrijden: mondkapje in de auto

Van het door velen verfoeide mondkapje zijn we grotendeels af, maar je kunt er beter toch een paar in je hockeytas gooien. Bij uitwedstrijden adviseert de KNHB voor iedereen ouder dan dertien jaar dat – als je niet uit hetzelfde huishouden komt – je in de auto een mondkapje draagt. Omdat de regels bij de club die je bezoekt anders kunnen zijn dan op jouw vereniging, raad de KNHB aan hun site te raadplegen voor je afreist.

Kleedkamers open: douchen op 1,5 meter

De kleedkamers bij de clubhuizen mogen worden gebruikt. Voor coaches: een bespreking in een kleedkamer is lastig, want de 1,5 meter is verplicht. Laten we hopen op veel mooi weer, dan kan dat buiten. Of doe het een dag voor de wedstrijd online.

Douchen mag, maar ook hier geldt de 1,5 meter. Een mooi excuses voor de tegenstanders van douchen op de club om in je hockeyklofje een biertje te drinken.

Foto: Willem Vernes

Biertje in het clubhuis mag (op 1,5 meter)

Goed nieuws voor alle fans van de derde helft (of het vijfde kwart): je kunt na afloop weer gezellig bier (of fris) drinken met je ploeggenoten. Maar wel op 1,5 meter afstand en je bent verplicht om te zitten. Dat mag ook aan de bar zijn. Laten we hopen een mooie nazomer, dan kunnen we lekker buiten op het terras zitten. Dat is leuker en wel zo veilig.


Wat vind jij? Praat mee...