WK hockey5s: titel voor Oranje Dames na ruime winst op India

De Oranje Dames hebben in Oman de allereerste wereldtitel hockey5s veroverd. In de finale werd India zaterdag met 7-2 bedwongen. Vorig jaar wonnen de dames in het Poolse Walcz ook al de eerste editie van het Europees kampioenschap van de nieuwe hockeyvariant.

Op krukken in haar Oranje-tenue gedrapeerd in een Nederlandse vlag nam aanvoerster Noor de Baat met een grote glimlach de wereldbeker in ontvangst. De speelster van Amsterdam viel vrijdag in de halve finale uit met een knieblessure en moest vanaf de kant toekijken hoe haar teamgenoten de wereldtitel in de wacht sleepte. Naast de wereldbeker mocht De Baat na afloop ook een persoonlijke prijs in ontvangst nemen. Ze werd verkozen tot beste speelster van het toernooi.

De eerste eindstrijd om het wereldgoud in de hockey5s voor goed gevulde tribunes was met name in de eerste helft eenzijdig. Oranje was veel sterker dan India, dat wel de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Daarna was het de ploeg van Mark Dekker dat de spreekwoordelijke klok sloeg.

De geblesseerde aanvoerster Noor de Baat werd verkozen tot beste speelster van het WK hockey5s in Oman. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Finale voor rust beslist

Janneke van de Venne opende al na twee minuten de score. Aan de treffer zat wel een beetje geluk. Haar schot belandde via de boarding en de Indiase keepster in het doel.

Twee minuten later stond Bente van der Veldt helemaal vrij om de 2-0 in te tikken. De aanvalster van Kampong tenniste vervolgens een rebound binnen voor de 3-0. Het was haar vijftiende doelpunt van het toernooi. Daarmee werd ze niet de topschutter van het toernooi. Die eer ging naar de Uruguayaanse Teresa Viana met negentien doelpunten.

Ook na de 2-0 bleef Oranje gas geven. Dankzij treffers van Lana Kalse, Sosha Benninga en opnieuw Van de Venne werd de rust gehaald met een 6-0 voorsprong. Daarmee was de finale van alle spanning beroofd.

India scoorde na de pauze nog twee keer tegen, maar het slotakkoord was voor Oranje. Kalse bepaalde met haar tweede doelpunt van de finale de eindstand op 7-2.

Bente van der Veldt maakte voor Oranje liefst vijftien doelpunten tijdens het WK hockey5s in Oman. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek