‘Zoveel clubs bij elkaar, al die watervelden. Hier valt hun mond van open’

Om het Europese Kampioenschap hockey in Amsterdam kan inmiddels niemand meer heen. Maar ook de side-events van het EK zijn in volle gang. Op 200 meter afstand van het Wagener Stadion is zo’n event. Op de velden van Hurley vindt namelijk het EuroHockey Championships Hockey Camp plaats.

Een internationaal hockeykamp dat is gerealiseerd in samenwerking met de KNHB en Euro Hockey Federatie. ‘Ons doel is hockey toegankelijk maken voor iedereen. Dus ook voor de minder hockey-ontwikkelde landen. Ook die hockeyers, hier naartoe halen’, vertelt organisator Michiel Haverlag. En dat is gelukt. Het kamp heeft nationaliteiten uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Ierland, Kroatië, Slowakije, Cyprus, Oekraïne, Tsjechië, Polen en Litouwen. ‘Al die landen zijn te danken aan de goede samenwerking met de KNHB en de EHF. Daardoor hebben wij deze samenstelling van landen voor elkaar kunnen krijgen.’ Dus niet zomaar een Sportways-hockeykamp. ‘Dit is door de samenwerking met de KNHB en de EHF iets unieks. Het internationale maakt het zo bijzonder.’

Hockeyers uit Nederland en Cyprus, gaat dat wel samen? Dat is volgens Haverlag geen enkel probleem. ‘We hebben het hoogste niveau uit het land gekregen. Bij Cyprus bijvoorbeeld hebben we een kind dat in hun nationale team speelt. Maar daar wordt ook maar gehockeyd door 200 man en er zijn in heel Cyprus ook maar drie hockeyvelden te vinden. Maar onderschat ze niet hoor, de kids zijn super gedreven’. Wel is het kamp een echte cultuurshock voor de meesten. ‘Ze zijn dit niet gewend. Wij hebben clubs met ruim duizend leden, zij halen die cijfers landelijk niet eens. Zoveel clubs bij elkaar, al die watervelden. Hier valt hun mond open.’

Ook de trainers komen uit allerlei landen en sommigen zijn onderdeel van een opleidingsprogramma. ‘We hebben trainers in het kamp die onderdeel zijn van het opleidingsprogramma van de EHF met hun ‘Coaches for Europe’-programma. Deze week zijn die trainers bezig met de afsluiting van hun seminar. Aan gasttraining is ook gedacht: gisteren werden de kinderen getraind door Santi Freixa. Ook Martijn Drijver en Wendela van Dedem komen nog langs.

Maar het speelt zich natuurlijk niet alleen af op de velden van Hurley. Gisteren vond het eerste bezoek aan het Wagener Stadion plaats, een bezoek dat door de KNHB geregeld wordt. De Spaanse mannen tegen Polen. Echter waren deze landen door niemand vertegenwoordigd. ‘Vandaag gaan we naar Ierland – Duitsland en woensdag naar Ierland – Engeland. Een ding is zeker: we gaan dansjes oefenen, bewegingen bedenken, liedjes zingen en een yell oefenen. Alles om daar de hele boel op z’n kop te zetten’.


Wat vind jij? Praat mee...