Extra promotie en degradatie uit de Derde Klasse

In de Derde Klasse geldt dit seizoen een versterkte promotie- en degradatieregeling, zo heeft de KNHB bekend gemaakt. Dit seizoen zijn er nog zes derde klassen bij de mannen en de vrouwen, dat worden er volgend seizoen nog maar vier. Twaalf extra teams promoveren naar de tweede klasse en twaalf extra teams degraderen naar de vierde klasse.

Volgens Leon Rutten, Hoofd Competitie en Arbitrage van de KNHB, liggen er meerdere redenen ten grondslag aan deze regeling die afgelopen week aan de clubs is bekend gemaakt. ‘In de basis willen we met de aanpassingen aan de competitieboom het verschil in sterkte tussen de verschillende klassen verminderen. Zo is er nu een groot verschil tussen de ploegen in de Tweede en Derde Klasse én tussen de Derde en de Vierde Klasse. Maar ook ín de Derde Klasse is er een te groot verschil tussen de sterkste en de zwakste ploegen. Ten slotte willen we de vierdeklassers graag een goede, brede, regionale competitie aanbieden. Met de twaalf extra clubs kunnen we ook beter aan die wens voldoen’, legt Rutten uit.
De extra promotie- en degradatieregeling komt bovenop de grote herstructurering van de competitie voor standaardteams die op stapel staat. Vanaf het seizoen 2018-2019 wordt een nieuwe Promotieklasse ingevoerd. Die komt onder de Hoofdklasse te hangen om onder meer het gat tussen Hoofdklasse en Overgangsklasse kleiner te maken en meer ruimte te bieden aan talentontwikkeling.

Promotie- degradatieregeling Tweede en Derde Klasse

De zes nummers 1 en 2 van de Derde Klasse promoveren naar de Tweede Klasse 2018-2019. De vier nummers 12 van de Tweede Klasse spelen samen met de zes nummers 3 uit de Derde Klasse om 4 plekken in de Tweede Klasse. Op zondag 24 juni 2018 wordt in toernooivorm (een halve competitie in twee poules van 6, wedstrijden van 1x 30 minuten zonder rust) play-offs gespeeld om in totaal vier plaatsen in de Tweede Klasse.

Promotie- degradatieregeling Derde en Vierde Klasse

Vanuit de Derde Klasse degraderen de nummers 10 en lager. In een poule met acht teams degradeert enkel de nummer 8. De nummers 9 van de Derde Klasse plaatsen zich voor de play-offs Derde Klasse. In een poule met acht teams plaatst de nummer 7 zich.
Vanuit de Vierde Klasse promoveert de nummer 1 rechtstreeks. De nummers 2 van de Vierde Klasse plaatsen zich voor de play-offs Derde Klasse.
Bij de play-offs Derde Klasse wordt er bij de heren om een plaats gespeeld, bij de dames om twee plaatsen.
Mogelijk worden er voor de play-offs Derde Klasse nog een of meerdere wildcards vergeven. Het aantal te vergeven wildcards is afhankelijk van het aantal rechtstreeks geplaatste teams voor en de opzet van de nacompetitie. De play-offs Derde Klasse worden in toernooivorm op zondag 24 juni 2018 gespeeld.


Wat vind jij? Praat mee...