PW trekt Heren 1 terug uit competitie na straf van 15 punten

PW (Prinses Wilhelmina) uit Enschede trekt het Heren 1-team terug uit de Derde Klasse. Dat gebeurt nadat de KNHB de club vijftien punten heeft afgenomen vanwege het meermaals opstellen van een niet-speelgerechtigde speler.

De ploeg stond met zeven punten op de elfde plaats in de Derde Klasse D. Door het team uit de competitie te halen degradeert PW automatisch naar de Vierde Klasse. De beslissing heeft tot gevolg dat alle uitslagen van PW in de competitie zijn geschrapt. Teams die tegen de club uit Enschede punten hebben gepakt zijn die punten nu kwijt. Grote verschuivingen op de ranglijst heeft dat niet opgeleverd. Het zijn nog steeds dezelfde ploegen die op een promotie- of een degradatieplek staan.

Niet-speelgerechtigd

De zaak kwam aan het rollen na het laatste thuisduel van PW, in de laatste speelronde voor de meivakantie. Daarin won PW met 3-2 van koploper Westerduiven, dat de punten nodig heeft in de strijd om het kampioenschap. Uit onderzoek van de KNHB bleek dat PW in vijf wedstrijden, waaronder de wedstrijd tegen Westerduiven, een speler heeft opgesteld die niet-speelgerechtigd was en daarnaast niet op het wedstrijdformulier was opgenomen.

De KNHB schrapte de uitslag en legde PW een straf op van vijftien punten: drie per wedstrijd, zoals vastgelegd in regel 4.8, lid b van het KNHB Bondsreglement. De competitieleiding heeft geen gebruik gemaakt van de bevoegdheid om in bijzondere omstandigheden minder strafpunten uit te delen.

Personele problemen vanwege eindexamens en vakanties

Met nog vijf competitiewedstrijden te gaan had PW een puntentotaal van min acht. In combinatie met de personele problemen heeft het bestuur vervolgens besloten het team uit de competitie te halen, schrijft PW op de clubwebsite.

In dat bericht steekt de club de hand in eigen boezem: ‘Heren 1 heeft het hele seizoen al problemen om voldoende spelers voor de wedstrijden bereid te vinden een wedstrijd te spelen. De selectie is heel krap en is afhankelijk van andere teams om voldoende spelers voor de wedstrijden te krijgen. In een aantal wedstrijden heeft daardoor een speler meegedaan die niet officieel lid was van onze club, maar wel maanden heeft meegetraind met de selectie. De KNHB heeft PW hiervoor gestraft door aftrek van punten in de competitie. De degradatie uit de Derde Klasse is hierdoor een gegeven.’

‘In het overleg met Heren 1 is duidelijk geworden dat de personele problemen de komende weken alleen maar groter zullen worden door allerlei omstandigheden, waaronder eindexamens en aansluitende vakanties. De conclusie is dan dat het niet mogelijk meer is een team op de been te brengen. Het bestuur heeft daarom helaas wel moeten besluiten om Heren 1 voor dit seizoen terug te trekken uit de competitie.’


6 Reacties

 1. jappiekrekel

  Bestuur had er beter aangedaan om probleem met KNHB te bespreken, op voorhand i.p.v. ogen te sluiten voor malfersatie.

 2. rensvanzoelen

  Slechte Pr dit voor Enschede / Twente . Misschien maar eerlijk opbiechten dat dit aan de lopende band bij heel veel clubs gebeurd? ......

 3. wil-dielis

  Erg jammer dat dit gebeurd is. Het hockeyniveau in Twente wordt er niet beter op. Samenwerking van verenigingen zou een oplossing kunnen zijn.

  1. barteenkhoorn

   Hallo Wil, Maak er gewoon een fusie van. Enschede is niet groot genoeg voor 2 levensvatbare clubs. Dit had natuurlijk al jaren terug moeten gebeuren, maar toen stemden de niet spelende “heeren” van PW de fusie weg.

  2. wil-dielis

   Meestal wordt een beslissing om wel of niet samen te werken niet genomen vanuit het belang van talentontwikkeling van (jeugd)leden.

 4. niekhendriks

  Dit zat er allemaal tien jaar geleden al aan te komen! Maar ja, allemaal (PW, EHV en de Gemeente Enschede) de kop in het zand gestoken. Triest verhaal.


Wat vind jij? Praat mee...