Corona vloert nummer 1 van Friesland: ‘Wordt iets weggegooid’

De insiders zagen het vrijdag bij de publicatie van de bondscompetities 2020/2021 meteen: waar was Quick Stick Dames 1? De ploeg uit het Friese Heerenveen ontbrak in de indeling van de Eerste Klasse. ‘Dat was geen foutje, maar er is wel veel fout gegaan’, vertelt Dieuwke Verkerk, de voorlopig laatste aanvoerder van Quick Stick Dames 1.

De club uit Heerenveen besloot na ampel beraad namelijk het hoogste damesteam terug te trekken vanwege een gebrek aan speelsters. Een mededeling die Verkerk (23) in het laatste weekend van juni kreeg. ‘Tot die vrijdagavond had ik nog hoop dat het goed zou komen. Maar in het weekend hoorde ik van het bestuur dat we toch moesten stoppen. Dat was echt een grote teleurstelling. Ik was dat weekend ook nog jarig’, verzucht Verkerk.

We zijn inmiddels een paar weken verder, maar ze ‘baalt nog altijd stevig’ van de beslissing, die eigenlijk al vanaf de winterstop als een donkere wolk boven de ploeg hing, zo blijkt uit haar relaas. ‘Net als bij elke ploeg in Friesland was het bij ons ook elk jaar spannend wie er zouden blijven. Veel meiden bij ons gaan voor hun studie naar Groningen of Utrecht en stoppen dan. Dit jaar waren er in de winterstop veel meiden die aangaven te twijfelen over hun toekomst.’

Nieuwe coach

Wat niet hielp, was dat het niet echt boterde tussen (een deel van) de speelsters en de nieuwe coach Daniel Hulkenberg. Die kondigde daarop aan na het seizoen te vertrekken. Hij hoopte op die manier voldoende meiden over de streep te trekken door te gaan, vertelt Verkerk. De zoektocht naar een nieuwe coach werd gestart, maar ondertussen waarde het twijfelspook nog steeds rond in de Quick Stick-selectie.

Dat had volgens Verkerk ook te maken met de samenstelling van die selectie: ‘Om afgelopen seizoen een team op de been te kunnen brengen, moesten er weer diverse jeugdspeelsters vervroegd van de A- en de B-jeugd naar het eerste. Dat is voor hen wennen, maar ook voor de ouderen. Uiteindelijk spelen beiden liever met leeftijdsgenoten.’

Ondanks die strubbelingen begon de ploeg vanaf de tiende plek in de Eerste Klasse Poule D vol goede moed aan de tweede helft van de competitie. Niet alleen werd vervolgens de eerste wedstrijd met 3-0 van Apeliotes verloren, ook sloeg het coronavirus genadeloos toe en legde het hockey plat.

Nekslag

Achteraf, zo concludeert Verkerk, gaf dat verfoeide virus Quick Stick Dames 1 de nekslag. De speelsters speelden niet meer samen en hadden minder contact. Dat gaf voeding aan de twijfel binnen de spelersgroep. Openlijk werd geroepen dat er toch geen team meer zou zijn. De aanvoerster deed wat ze kon. Ze belde en appte, met speelsters, met bestuursleden, met de mogelijke nieuwe trainer-coach. Het mocht niet baten: uiteindelijk waren er amper twee handenvol speelsters over. Te weinig om het nieuwe seizoen in te kunnen gaan.

Morgen spelen we onze eerste competitie wedstrijd na de winterstop weer. We spelen uit tegen Apeliotes dames 1 in Nijmegen. Kom ons aanmoedigen 💪🏻💙

Geplaatst door HHC Quick Stick Dames 1 op Zaterdag 7 maart 2020

Door het terugtrekken van Quick Stick dames 1 verliest de Heerenveense vereniging haar laatste vlaggenschip – de club had al geen heren 1 – én Friesland haar hoogst spelende team. Verkerk: ‘Ik vind het echt heel zonde. We hadden een Eerste Klasse-team, dat is hier in de buurt echt goed. Naar mijn mening hadden we er echt alles aan moeten doen om dat te behouden. Ik ga niemand iets verwijten, maar er wordt echt iets weggegooid. Als er weer een eerste team komt, moet dat helemaal opnieuw beginnen.’

Graspiepers

Of en wanneer dat weer zover is, daar durft Verkerk geen voorspellingen over te doen. Zij gaat daar niet op wachten. Na de beslissing twijfelde de in Leeuwarden woonachtige middenvelder of ze überhaupt door wilde gaan met hockeyen. Maar die gedachte heeft ze snel van zich afgeschud. ‘Ik vind hockeyen veel te leuk om te stoppen.’

Ze vertrekt wel bij Quick Stick. De club waar haar vader speelde, waar ze als benjamin haar eerste stappen met stick op het veld zette en als C-speelster al voor het eerst in de dames 1 meedeed. Verkerk verdedigt komend seizoen de kleuren van Graspiepers uit Drachten. Ze trainde inmiddels al een keer mee bij de ploeg die via de achterdeur promoveerde en als derdeklasser nu het hoogst spelende damesteam in Friesland is. ‘Ik ben daar met open armen ontvangen. Ze zijn blij dat ik erbij kom. Ik ken de trainer-coach, die komt ook van Eerste Klasse-niveau. Dat biedt perspectief. Ik ben in ieder geval blij dat ik komend seizoen wél kan hockeyen.’

Maastricht profiteert van wegvallen Quick Stick

Maastricht profiteert van het wegvallen van Quick Stick. De ploeg uit Limburg promoveert van de Tweede Klasse naar de Eerste Klasse. Maastricht gaat in de Eerste Klasse C spelen en neemt de plek over van Uden dat naar de Eerste Klasse D verhuist, de poule waarin Quick Stick speelde.

In de Tweede Klasse Poule C neemt Waalwijk de plaats in van Maastricht. Waalwijk was na elf wedstrijden spelen de nummer 1 en heeft volgens de richtlijnen van de KNHB recht op promotie. Dat is zuur voor Sjinborn dat de nummer 1 was na de twaalfde en laatste wedstrijd van de vroegtijdig gestopte competitie.

In de Derde Klasse C neemt Venray de plek van Waalwijk over.


4 Reacties

  1. knap

    Er zijn best wel wat ploegen in de eerste klasse en overgangsklasse die met een leegloop te maken hebben. Niet zelden komt dat door wanbeleid van de professionals of bestuursleden. Zorg voor een lange termijn beleid en bewaak het.

  2. maaja

    Verloop binnen een vereniging is helaas lastig te voorspellen...

  3. rudi

    koeienbijtenniet.. nee maar jij wel. ga eerst eens te rade voordat je dit soort uitspraken doet. Het hockey in Noord Nederland is erg klein en wordt ook niet groter, wat in de meeste andere gedieden wel gebeurd. om dit artikel iv te brengen met wanbeleid. denk eens na!


Wat vind jij? Praat mee...