Een domper of een kans in de Eerste Klasse?

Alle competities gaan komend weekend weer beginnen. Door de komst van de nieuwe Promotieklasse is de boel behoorlijk geschoven. Hockey.nl sprak met coaches uit de Eerste Klasse C.

Het niveau is door de komst van de Promotieklasse veranderd. De sterkste teams zijn doorgeschoven naar de Overgangsklasse, waardoor de kwaliteit in de ‘nieuwe’ Eerste Klasse wat lijkt afgenomen. Ook de bondsscheidsrechters zijn verdwenen uit de Eerste Klasse C, bij de andere Eerste Klasse poules zijn deze er nog wel. Hockey.nl zoemde in op de Eerste Klasse C dames, dat teams HC Eindhoven, MEP en Oss zag promoveren.

‘De Eerste Klasse wordt minder spannend’, stelt Rik van Geffen. Als coach van De Hopbel uit Schijndel eindigde hij vorig seizoen knap vierde, maar wist de promotie via play-offs niet te halen. ‘Het verschil tussen de Eerste en Tweede Klasse is groot, daardoor zal het niveau nu lager komen te liggen. ‘Dankzij de Promotieklasse zal het verschil naar de Hoofdklasse kleiner worden maar ik vind het jammer dat het voor ons voor veranderingen zorgt’.

Door het vertrek van drie ploegen, krijgen andere ploegen de kans. Zo ook voor de dames van HOD, uit Valkenswaard. ‘De verschuivingen door de komst van de Promotieklasse geeft ons juist kansen’, aldus coach Robert Daniëls. ‘Het is jammer dat we vorig seizoen de top vier niet gehaald hebben’. HOD werd zesde in de Eerste Klasse. ‘Ik zie deze ontwikkeling als een kans. Er zijn sterke teams weg, wat voor ons natuurlijk perspectieven biedt.’

Nieuwe gezichten

De Eerste Klasse C kent een aantal nieuwe gezichten, waaronder Best. Die ploeg kon door de komst van de nieuwe klasse promoveren vanuit de Tweede Klasse. ‘Het is een avontuur voor ons. Ik denk dat het niveau nu dichter bij elkaar ligt en er meer finales gespeeld gaan worden’, vertelt de nieuwe coach Lorenzo Westereenen. ‘Ik durf te zeggen dat wij als promovendus zeker kunnen winnen van de laagst geklasseerden uit de Eerste Klasse’.

Natuurlijk zijn er niet alleen toevoegingen vanuit de Tweede Klasse. Degradant Weert is ook een van de nieuwe gezichten in de Eerste Klasse C. Één jaar geleden promoveerden ze nog naar de overgangsklasse. Nu keren ze weer terug in de Eerste Klasse. ‘We zijn een aantal sterke spelers kwijt maar ik verwacht wel dat we bovenin mee kunnen draaien’, aldus Jules Smolenaars, de coach van Weert. Of de damesploeg uit Weert een jaar te vroeg is gepromoveerd kan de coach niet stellen.

Geen degradant meer

Afgelopen seizoen was het Civicum uit Cuijk dat aan degradatie wist te ontsnappen in de Eerste Klasse C. Met een elfde plek en drie punten meer dan degradant Boxmeer, strijdt het komend seizoen misschien niet meer om degradatie. ‘Afgelopen seizoen was het doel als promovendus handhaving, nu kunnen we verder kijken. ‘Tussen plek 5 en 9 is haalbaar’, stelt coach Mark Schaap. ‘Ik denk dat de Promotieklasse gaat zorgen voor meer stabiliteit in de Hoofdklasse. Je zult in de Eerste Klasse wat uitschieters hebben maar het algehele niveau van de klasse zal wat lager liggen.’


1 Reactie

  1. Mikeetiga

    In de breedte zal deze eerste klasse alleen maar sterker worden. De 3 promovendi uit de 2e klasse zullen moeiteloos meedraaien al is het jammer dat bij 1 team een hele bepalende speelster weg is. De teams die het vorig jaar moeilijk hadden zullen dat dit jaar weer hebben. Succes.


Wat vind jij? Praat mee...