Terugblik Eerste Klasse (D): spannende top 3 in poules B en D

Met het ingaan van de (koude?) wintermaanden kunnen ook de dames uit de Eerste Klasse hun kunstgrasschoenen op zolder zetten. De competitie is over de helft en de contouren van de ranglijst zijn al zeer goed zichtbaar. In alle poules is een duidelijke top 2 of top 3 te onderscheiden. Die clubs gaan hoogstwaarschijnlijk uitmaken wie in het voorjaar tot kampioen gekroond mag worden en wie play-offs mogen gaan spelen. En ja, onderin tekent het onheil zich al af voor een aantal ploegen…

Poule A

In deze poule lijkt de strijd om het kampioenschap te gaan tussen 2 teams: HBS en AthenA. De nummer 2 kende een stroef begin van de competitie met nederlagen in de eerste 2 wedstrijden. In speelronde 5 bracht AthenA HBS de enige nederlaag van de eerste seizoenshelft toe. Op 13 maart kunnen de Bloemendalers revanche nemen.

Op 5 punten achterstand volgt de nummer 3 Overbos. Opvallend is dat de Beverwijkse dames de laatste 6 (!) wedstrijden hebben gewonnen.  Dat staat in schril contrast met hun begin: 3 gelijke spelen. Wie weet wat dat nog belooft voor de lente.

AMVJ (6 punten), Qui Vive (7) en Alliance (7) strijden ‘gezusterlijk’ om niet te degraderen. Haarlem staat op een relatief veilige positie met 13 punten. Op 15 november hield AMVJ de hoop levend door niet helemaal achterop te raken. Concurrent Alliance werd in eigen huis met 1-0 verslagen. De laatste wedstrijd van het seizoen? Juist, dan ontvangt Alliance AMVJ…

Poule B

Leiden, Ring Pass en Cartouche strijden in poule B om het kampioenschap en de play-offplaatsen. Dordrecht (2 punten) bungelt eenzaam onderaan met 9 punten achterstand op Pollux. Ring Pass en Cartouche zorgden met hun onderlinge gelijkspel (1-1) in de laatste wedstrijd dat Leiden de winterkampioen is. Op doelsaldo.

Zwart-Wit is de enige ploeg die nog enigszins kans lijkt te maken op een plaats bij de eerste 2. Dat de Bredase hockeydames zich kunnen meten met de top, blijkt uit de 2-0 overwinning op Leiden op 22 november.

Pollux en Spirit staan respectievelijk 5 en 4 punten achter op de veilige 9e plaats, bezet door de dames van Gouda. De ploeg uit Schiedam toonde zich eind september met 2-0 de betere van de buurvrouwen uit Vlaardingen en is daardoor op dit moment ‘safe’ op plaats 10.

Poule C

In de zuidelijke poule C staan Helmond en MEP op de plaatsen 1 en 2. Zij hebben een gat van 6 punten (en meer) geslagen met De Hopbel, Oss en Breda. De topper tussen Helmond en MEP werd een prooi voor de dames uit Boxtel (1-2). Dat was echter het enige Helmondse verlies. Op 20 maart gaat Helmond opnieuw de strijd aan met MEP.

Geldrop is de drager van de rode lantaarn met 4 punten. Daarboven is het spannend met 5 punten verschil tussen de nummer 7 (Concordia uit Roermond) tot en met 11 (Son).

Opvallend in deze poule zijn de doelpuntrijke wedstrijden: 4 keer 3-3 (waaronder Goirle – Hopbel), 3-4 (Goirle – Oss) en 4-3 (HCAS – Concordia), 3-5 (HCAS – Oss), 4-4 (Goirle – MEP), 5-2 (Oss – Geldrop), 5-3 (Weert – Breda), 6-2 (MEP – Oss), 1-9 (HCAS – Hopbel), 10-0 (Helmond – HCAS) en tot slot het klapstuk van de herfstronde Goirle – Concordia: 7-4

Poule D

In de laatste poule lijken 3 ploegen kampioen te kunnen worden: Gooische, EHV en Beuningen. Gooische staat eerste met een iets beter doelsaldo dan EHV, Beuningen staat 1 punt daarachter. De dames uit het Gooi winnen de onderlinge topduels dan wel, maar verloren in eigen huis van Deventer en Upward.

Als het zo gelijk op blijft gaan als nu, zijn er vele scenario’s mogelijk. 2 ronden voor het eind van het seizoen staat EHV – Gooische op het programma en op de slotdag van de competitie spelen EHV en Beuningen tegen elkaar.

GCHC, Amersfoort en Upward volgen op 5 punten van de top en mogen nog dromen van een play-off-plaats. Onderin moeten de Arnhemse hockeysters van HCM nog 4 punten goedmaken op Groninger Studs om degradatie te ontlopen. Voor de vrouwen van Ares lijkt het gat met de veilige 10e plek iets te groot: 8 punten. Maar niets is onmogelijk, dus zeker ook niet in de Eerste Klasse…


Wat vind jij? Praat mee...