Eerste Klasse Dames starten kwartier eerder door shoot-outs

Alle Eerste Klasse Dames-wedstrijden starten vanaf zondag een kwartier eerder om ruimte te bieden aan het nemen van shoot-outs. De dames-duels beginnen om 12.30 uur. De duels van de Eerste Klasse Heren starten om 14.30 uur (niet besproeid veld) of om 14.45 uur (besproeid veld).

‘Dat kwartier hebben we echt nodig voor het nemen van de shoot-outs’, zegt Leon Rutten, Hoofd Competitie en Arbitrage van de KNHB. ‘Het is de bedoeling dat de teams bij een gelijkspel binnen vier minuten starten met de shootout-serie. Anders is de tijd te krap en komt de volgende wedstrijd in het gedrang.’

Vanaf zondag worden shoot-outs genomen na wedstrijden in alle Eerste Klassen voor eerste teams (mannen en vrouwen) die gelijk eindigden. De verliezer van die shoot-outs krijgt een punt, de winnaar een bonuspunt, dus twee punten. Een overwinning in de reguliere speeltijd levert gewoon drie punten op. De verliezer ontvangt geen punten.

Regels shoot-outs gelijk aan internationale wedstrijden

De regels van shoot-outs zijn gelijk aan die bij internationale wedstrijden. Iedere ploeg wijst bij een gelijkspel vijf spelers aan die de shoot-outs nemen. De ploeg die de meeste shoot-outs maakt, wint het bonuspunt. Is de stand na vijf shoot-outs van iedere teams gelijk, dan nemen dezelfde spelers van de teams (indien gewenst in een andere volgorde) om en om een shoot-out tot er een winnaar is. In deze suddendeath-serie start het team dat de oorspronkelijke shoot-outserie niet begonnen is.

Bij een shoot-out start een speler met de bal van de 23-meterlijn. De speler heeft acht seconden om te scoren. Bij een shoot-out neemt de ene scheidsrechter de tijdwaarneming voor zijn rekening. De andere arbiter beoordeelt de shoot-out.

De shoot-outs in de Eerste Klasse geldt dit seizoen als proef. Aan het einde van het seizoen wordt de proef geƫvalueerd en bepaalt de KNHB of de shoot-outs een vervolg krijgen en of ze eventueel worden uitgebreid naar andere klassen.

De mooiste shoot-outs op hockey.nl

Als redactie van hockey.nl wil de mooiste en meest bijzondere shoot-outs gaan tonen. Daar hebben we jullie hulp voor nodig. Stuur een video met de de shoot-out naar redactie@hockey.nl, via een persoonlijk bericht op onze Facebook-account of app de video naar de hockey.nl redactietelefoon: 06-57862503. Vermeld erbij welke wedstrijd het is en het liefst ook de namen van de hoofdrolspelers in de video.


Wat vind jij? Praat mee...