Terugblik Eerste Klasse (H): dominantie en spanning in de poules

Met de daling van het kwik tot richting het nulpunt is het tijd voor de zaalcompetitie en hebben de veldhockeyers de sticks even terug in de sticktas gedaan. Een aantal gaat zaalhockeyen, anderen genieten van de welverdiende rust. De winterstop is aangevangen. Genoeg tijd voor Alecto-speler Jerome van Donk om namens Hockey.nl deze round-up te maken van de eerste 13 wedstrijden in de 4 Eerste Klasse-poules (H).

Eerste Klasse A

In de top van de Eerste Klasse A is het ongekend spannend. De nummer 1 (Roomburg) heeft slechts 6 punten voorsprong op de nummer 7 (Fletiomare) en verschuivingen zijn in de toekomst dus absoluut nog mogelijk. Plek 1 en 2 geven recht op play-offs voor promotie en daar maken deze 7 ploegen nog allemaal kans op.

Roomburg en IJsseloever ontmoeten elkaar bovendien in de 1e speelronde na de winterstop om te bepalen wie zich lijstaanvoerder in de Eerste Klasse A mag gaan noemen. Het onderonsje werd in de heenwedstrijd een gelijkspel (2-2).

Promovendus Bennebroek heeft knap al 17 punten bij elkaar weten te sprokkelen en staat zodoende op de veilige 10e plaats. Vlak daarboven staat medepromovendus Naarden met 18 punten. Onderin zitten Leusden en Hilversum in zwaar weer. Respectievelijk 9 en 8 punten en het gat naar lijfsbehoud is nog groot (8 en 9 punten). Het wordt voor Leusden en Hilversum nog een hels karwei om degradatie af te wenden.

Eerste Klasse B

In de Eerste Klasse B is er één ploeg die boven de rest uitsteek. Zwart-Wit H1 domineert met 34 punten de poule en het gat met de nummer 2 is zes punten. HUDITO staat nu op de 2e plaats, maar zij worden op de voet gevolgd door Leonidas en Zoetermeer. Deze 3 ploegen zullen onderling gaat uitmaken wie de 2e plaats voor zich gaat opeisen.

De Eerste Klasse B herbergt maar liefst 3 promovendi en daarvan manifesteert Alecto H1 zich het beste. Vorig jaar werden zij 4e in de Tweede Klasse B, maar met 18 punten uit 13 duels, bevinden de mannen uit Leiderdorp zich keurig in de middenmoot. Etten-Leur lijkt de degradatiekelder ook te hebben verlaten en er staan 4 ploegen onderin die zich op kunnen maken voor nog een lang seizoen.

Derby, Spirit, Groen-Geel en HBR zullen vooral tegen elkaar moeten gaan winnen. Groen-Geel staat met 10 punten net boven de degradatiestreep, Derby en Spirit sluiten met 7 en 4 punten de rij.

Eerste Klasse C

In poule C is er een vergelijkbaar scenario als in poule B. Venlo H1 staat 4 punten los op de 1e plaats en is goed op weg richting de play-offs. Berkel-Enschot, Helmond en Oss zullen gaan strijden om de 2e plaats, waar nu laatstgenoemde staat met 28 punten. Het gepromoveerde Weert staat op een keurige 6e plaats met 20 punten, maar wel met een opvallend negatief doelsaldo (-6).

Onderin heeft Concordia 1 puntje meer weten te verzamelen dan rodelantaarndrager MOP. Daar waar de vrouwenafdeling van MOP floreert, lijken de mannen af te glijden richting de Tweede Klasse. Wellicht kunnen zij het tij nog keren, het gat richting de 10e stek is ‘slechts’ 4 punten.

Eerste Klasse D

Een groot compliment kan naar de mannen van Zwolle. 13 Wedstrijden gespeeld en 13 wedstrijden gewonnen; een bijzondere prestatie. Zwolle lijkt ongestoord af te stevenen op een confrontatie met een andere nummer 1 in de play-offs voor de Overgangsklasse. Daar waar Zwolle excelleert, daar bungelt Arnhem H1 onderaan. Dat heeft nog geen enkele wedstrijd met een resultaat kunnen afsluiten en de doelwachter van de rodelantaarndrager heeft al 81(!) keer de bal uit het net achter hem kunnen halen.

Upward staat op 8 punten en moet nog hard knokken om het vege lijf te redden, echter is de afstand naar Groninger Studs ‘maar’ 1 punt. Groningen en Ede staan gedeeld 2e met 31 punten en Wageningen staat daar slechts 3 punten achter. Een zeer knappe prestatie, aangezien zij vorig jaar nog Tweede Klasse speelden. De kaarten zijn redelijk geschud in de Eerste Klasse D en de spanning zit vooral net onder de top en net boven de bodem. Zwolle en Arnhem lijken namelijk beide uitersten te illustreren.

Leuke statistieken

  • Grootste overwinning: Ede H1 – Arnhem H1: 12-0. Eerste Klasse D
  • Meeste goals in één wedstrijd: Berkel Enschot – Oss: 8-5 Eerste Klasse C
  • Meest scorende ploeg: Zwolle H1 (65 goals, gemiddeld 5 goals per wedstrijd). Eerste Klasse D
  • Meeste goals tegen: Arnhem H1. (81 goals, gemiddeld 6,2 per wedstrijd). Eerste Klasse D

Wat vind jij? Praat mee...