Duitsland verslagen, finale bereikt

Door een 1-0 overwinning op Duitsland hebben de Oranje Dames zich geplaatst voor de finale van het EK. Zondag om 18 uur spelen zij de finale tegen gastland Engeland of Spanje. Door de 1-0 stand op het scorebord bleef de wedstrijd lang spannend, maar een Oranje overwinning kwam nooit echt in gevaar.

De jonge Duitse ploeg begon zonder schroom aan de strijd om een finaleplaats. Dat leidde tot veel Duits balbezit. Maar bij de eerste echte uitbraak verdiende Nederland direct een strafcorner. De inzet van Van Maasakker trof geen doel.

Bekeken schuiver

Nog in diezelfde minuut opende Zerbo met een bekeken schuiver de score, na een slim balletje tussendoor van Hoog. Vervolgens kreeg Magis alle ruimte om met de backhand uit te halen, de spits stuitte echter op doelvrouw Frank. De Duitse dames konden even later hun eerste strafcorner niet verzilveren. De volgende corner van Maartje Paumen spatte boven de Duitse goalie hard op de lat uiteen.

Laatste pass

Nederland begon fel aan het tweede kwart, maar tot opgelegde kansen kwam het niet. Het ontbrak Oranje aan scherpte in de laatste pass. De Duitse vrouwen zochten af en toe de helft van Nederland zonder echt een vuist te kunnen maken. Een paar minuten voor tijd werd de Duitse keepster in tot actie gedwongen door Maria Verschoor, maar het leverde voor Oranje geen tweede doelpunt op.

Duitse doelvrouw

In het begin van de tweede helft golfde het spel op en neer. De Duitse dames wilden hun huid duidelijk duur verkopen. Maar het waren toch de Nederlandse vrouwen die voor meer gevaar zorgden. Na een kleine tien minuten spelen kreeg Nederland een derde strafcorner, maar ook nu stond Yvonne Frank in de weg na de inzet van Van Maasakker. Hetzelfde was het geval bij een volgende corner van Paumen.

Maartje Paumen

Met de 1-0 stand ging Oranje in het vierde kwart naarstig op zoek naar het bevrijdende tweede doelpunt. Vooralsnog kwam die er niet. Een tip-in van Zerbo belandde op de paal en een goede actie van Verschoor eindigde op de legguards van de keeper. Zes minuten voor tijd mocht Paumen weer aanleggen voor een strafcorner. De bal ging naast, maar vervelender voor Paumen was dat ze – na een botsing met de Duitse eerste uitloop Mävers – met een armblessure het veld moest verlaten.

Benauwd

Als de kansen er niet ingaan aan de ene kant, dan is het oppassen aan de andere kant. Een Duitse inzet werd goed gered door Sombroek. Inmiddels had Frank het doel verlaten waardoor de Duitse vrouwen met een extra veldspeler de druk op Nederland konden verhogen. Dat leverde nog een paar hachelijke momenten op, maar Sombroek hield haar doel schoon.

Nederland – Duitsland

6′ Ginella Zerbo 1 – 0