EK-finale Nederland vs. Duitsland: zeven keer scheepsrecht?

Zaterdag spelen de Nederlandse heren de finale van het EK tegen Duitsland. Zes keer eerder stonden Nederland en Duitsland tegenover elkaar in de finale van een EK Hockey: Oranje verloor alle zes keer. Maar, de recente statistieken zijn in het voordeel van Nederland: van de laatste vier onderlinge duels op grote toernooien won Nederland er drie.

Het lijkt wel alsof er een vloek heerst op de EK-finales tussen Nederland en Duitsland. Zes keer eerder stonden de Duitse en Nederlandse heren tegenover elkaar in een EK-finale, en niet één keer kwam Nederland als winnaar van het veld. Twee van de finales, in 1995 en 1999, gingen verloren na het nemen van strafballen.

Champions Trophy

Toch valt dit schijnbare overwicht van de Duitsers te relativeren. Nederland en Duitsland hebben beide in totaal 13 podiumplekken op het EK behaald. Duitsland ging er acht keer vandoor met goud, tegenover drie gouden plakken van Nederland. De EK-finales tegen Duitsland hebben voor Nederland tot nu toe nog geen goud opgeleverd, maar Oranje versloeg Duitsland wel drie keer in een finale van de Champions Trophy. In 2000 en 2006 werd het beide keren 2-1 voor Nederland, en in 2002 werd de finale in Nederlands voordeel beslist na strafballen.

Recente statistieken in Nederlands voordeel

De meest recente statistieken wijzen in het voordeel van de Nederlandse mannen. Oranje won drie van de vier laatste ontmoetingen met Duitsland op een groot internationaal toernooi: 2-1 winst in de kwartfinale van de World League, 1-0 winst in de eerste ronde van de World Cup, 4-1 winst in de eerste ronde van de Champions Trophy en 2-1 verlies in de halve finale van de World League in 2015.

Hockey.nl sprak Duitse speler Moritz Fürste: ‘Onze historie met finales tegen Oranje is goed’


Wat vind jij? Praat mee...