Jeroen Delmee: ‘België doet niet onder voor andere landen’

Bondscoach Jeroen Delmee van België staat aan de vooravond van een belangrijke wedstrijd. Na het verlies tegen Duitsland en een nipte overwinning op Frankrijk, moet er morgen gewonnen worden van Ierland om de halve finale te bereiken. Delmee vertelt hoe het Belgisch team ervoor staat.

Spannend EK

“Het was wel te verwachten dat het EK voor ons spannend zou worden. Je mag geen foutje maken. Verliezen van Duitsland kan gebeuren natuurlijk, maar we wisten dat we van Frankrijk en Ierland moesten winnen.”

Leertraject

“In 2007 was ik erbij toen we met Nederland Europees kampioen werden. Natuurlijk is zo’n toernooi winnen mooi, maar er zijn andere titels die veel mooier zijn. Dat geldt ook voor België. Het gaat niet zozeer om het kampioenschap zelf, maar om de manier waarop je een eventuele titel bereikt. We schuren nu tegen de top aan, in dat opzicht is dit is een mooi leertraject.”

Olympische medaille

“Het is onze ambitie is om een Olympische medaille te halen in Rio. Dat zou een unieke prestatie zijn. Er zijn een aantal toernooien in aanloop naar Rio en dit is er één van. Ons doel is om hier zo goed mogelijk te presteren en te inventariseren waar we staan. We spelen hier immers tegen toplanden.”

Verschil in verwachting

“Het verschil tussen Nederland en België is dat Oranje na zilver op een WK een berg kritiek krijgt. In België zouden we hebben staan juichen bij zo’n prestatie. De tijd van de jaren ‘80 en ‘90 dat Nederland voorop liep, ligt achter ons. De concurrentie is veel en veel beter geworden.”

Mentaliteit

“Voor het Belgische hockey geldt: hoe langer spelers op hoog niveau spelen, des te meer ervaring er in de ploeg zit. Hockeyend doen we niet meer onder voor andere landen. We hebben vooral gewerkt aan de discipline en het spelen vanuit de organisatie. De mentaliteit van het altijd beter willen worden – die ik als speler altijd had en waar ik op hamer bij de spelers – heeft er bij de Belgische ploeg niet altijd ingezeten. Dat is gelukkig steeds meer het geval.”

Belgen aan het hoofd

“Ook wat betreft de begeleiding… het aantal goede coaches in België was gering. Maar we zitten sinds een aantal jaar op een steeds hoger niveau. Het is een kwestie van tijd voordat er Belgen met kennis en ervaring aan het hoofd van de nationale ploeg staan.”

Zeker door naar halve finale

“Onze kans om te winnen van Ierland schat ik op 100 procent. Hoewel de Ieren een stugge ploeg hebben – dat hebben we gezien tegen de Duitsers – denk ik dat we verder zijn op hockeytechnisch en –tactisch gebied. Zeker als we ze onder druk zetten, gaan ze misschien fouten maken. Zij hebben genoeg aan gelijkspel voor de halve finale, wij moeten winnen. Maar met dat doel gaan we elke wedstrijd in.”

Tegen Nederland?

“Hoewel ik daar niet mee bezig ben, zullen we tegen Nederland spelen als we de halve finale halen. Ik verwacht niet dat die van Rusland verliezen. Ik vond ze tegen Engeland heel degelijk spelen. Niet echt sprankelend, maar wel gecontroleerd en efficiënt.”


Wat vind jij? Praat mee...