Oranje Heren op routine langs Rusland

Nederland is de overtuigende winnaar van poule A door met 8-0 te winnen van Rusland. Oranje staat donderdag in de halve finale tegenover het verrassende Ierland.

Een hoge uitslag lag voor de hand gezien de grote nederlagen die de Russen leden tegen Engeland (1-10) en Spanje (0-9). Maar Rusland was niet naar het stadion gekomen om zich op de slachtbank te laten leggen. Ze verdedigden fel en zochten geregeld de helft van Nederland.

Hoge score

Dat het Nederlands team de intentie had om een flinke score neer te zetten, bleek uit de snelle openingsgoal. Al na één minuut scoorde Mink van der Weerden uit de strafcorner. De bal belandde hard op de plank achter doelman Gafarov.

Halverwege het eerste kwart verdubbelde Kemperman de score, nadat Pruyser de bal in een snelle reflex hard op de paal had gewerkt. Even daarvoor hield de Russische goalie Van der Weerdens tweede cornerinzet wel knap uit zijn doel.

Strafbal

In het tweede kwart had Hertzberger zeeën van tijd en ruimte om naar zijn backhand te draaien. Hij nam die tijd en schoot onberispelijk raak. Drie minuten later kreeg Oranje een strafbal, nadat De Voogd in de cirkel hard op de stick werd gehakt. Mink van der Weerden faalde niet. Op slag van rust lieten Hertzberger (lobje naast) en Brinkman (op de keeper) na de score op te drijven.

Claim

In de tweede helft was het eerste wapenfeit van Oranje Jonkers vraag om een video referral. Hij claimde de bal te hebben aangeraakt in de cirkel na een vrij slag, maar de videobeelden boden geen uitsluitsel. De teller bleef in het derde kwart steken op 4-0.

In het vierde kwart zette Nederland aan en forceerde al gauw een strafcorner. Die ging er niet in, maar even later kon Hertzberger geheel vrijstaand de bal van anderhalve meter in de kruising leggen. Voorbereidend werk van een sterk opstomende Hofman leidde tot Nederlands zesde goal. Jonker omspeelde rustig de doelman en schoof de bal binnen.

Strafcorners

Een paar minuten voor tijd dreven Hertzberger (strafcorner) en Bakker (na een soepele combinatie met Kemperman) de score nog op naar aanzienlijke hoogte.

Rusland kreeg nog een kans op een treffer uit een strafcorner, maar Pirmin Blaak bewees met een bekwame redding goed zijn concentratie vast te kunnen houden.

Rusland – Nederland

1’ Mink van der Weerden 0 – 1 (sc)
7’ Robbert Kemperman 0 – 2
22’ Jeroen Hertzberger 0 – 3
25’ Mink van der Weerden 0 – 4 (sb)
48’ Jeroen Hertzberger 0 – 5
52’ Constantijn Jonker 0 – 6
57’ Jeroen Hertzberger 0 – 7 (sc)
60′ Billy Bakker 0 – 8