Oranje in finale na krappe overwinning op Ierland

Voor het eerst sinds 2011 heeft het Nederlands Heren elftal  zich geplaatst voor de finale van het EK. In Londen was Oranje met 1-0 te sterk voor Ierland. Zaterdag is Duitsland of gastland Engeland de tegenstander. Vanavond om 20.30 uur spelen zij om de andere plek in de finale.

Aftastend

Na een aftastend begin in een voor driekwart gevuld stadion, viel het eerste Nederlandse schot op goal te noteren. Jeroen Hertzberger liep na een knappe steal de cirkel in, maar de hoek was te lastig. Kort daarna raakte De Voogd de bal net niet vol genoeg om zijn tip-in op goal te krijgen. Twee minuten later was het – na subtiel verlengen van De Voogd – wel raak voor Hertzberger, die Nederland op een voorsprong zette. In de eerste daaropvolgende tegenaanval was Ierland ongelukkig met een bal op de paal.

Kopie

Het eerste deel van het tweede kwart leek een kopie van het eerste. De Ieren verdedigden met hart en ziel, maar brachten Oranje aanvallend niet in verlegenheid. Oranje hield de Ieren met rustig spel uit de eigen cirkel. Maar een voorzichtige omsingeling rond de Ierse cirkel leverde Nederland voor rust ook geen kans meer op.

Kaarten

Aan het begin van de tweede helft brak het zonnetje voorzichtig door. Maar dat gold nog niet voor Van Ass. Hij moest na een overtreding  voor twee minuten naar de kant. Een prachtige rush van Hofman dwong vervolgens Bruton in te grijpen. Ook hem werd de groene kaart getoond. Het duurde tot drie minuten voor het einde van het derde kwart voor Nederland zijn eerste strafcorner verdiende. Van der Weerden pushte rakelings naast.

In het laatste kwart gaf Ierland direct gas. Het verdiende een strafcorner maar Stockman redde. Vervolgens werd Verga na een felle tackle voor vijf minuten naar de kant gestuurd. Op het moment dat Verga terugkeerde, incasseerde de Ier Cargo een gele kaart. Nederland kon het overtal niet uitbuiten. Thierry Brinkman stuitte tot twee keer toe op voormalig ploeggenoot bij Kampong, David Harte.

Nederland – Ierland

12’ Jeroen Hertzberger 1 – 0