Oranje verpulvert Duitsland in EK-finale

In een regenachtig maar sfeervol Queen Elizabeth Olympic Park is Nederland voor de vierde keer in de geschiedenis Europees Kampioen geworden. In zes eerdere onderlinge EK-finales wist Nederland nog nooit van Duitsland te winnen. Vandaag gaf Oranje een flinke draai aan die negatieve balans met meer dan puik spel.

Nederland was vast van plan om iets te doen aan die balans tegen de Duitsers in EK-finales. De ploeg begon heel gedreven aan de strijd met de Oosterburen. Kemperman zette het fanatisme om in een sterke actie, maar doelman Jacobi tikte zijn backhandschot naast. Daarna belandde een bal van Brinkman op de paal. Al na vijf minuten kwam Nederland op voorsprong. Billy Bakker schoot met zijn backhand hard raak uit een afgeslagen strafcorner, nadat Van der Weerden de bal prachtig controleerde boven zijn hoofd.

Het Nederlands team bleef de aanval zoeken. Na wat kleine mogelijkheden via onder meer Pruyser, forceerde het een minuut voor het einde van het eerste kwart de tweede strafcorner. Van der Weerden haalde genadeloos uit en tekende voor Oranjes tweede doelpunt.

Vizier op scherp

In het tweede kwart kwam Duitsland fel uit de startblokken. Maar het was Nederland dat vliegensvlug uitbrak aan de linkerkant. Een prachtige scoop van Pruyser werd perfect aangenomen door Hertzberger. Die kon de Duitse cirkel binnenlopen en diagonaal met de backhand binnenschieten. Een minuut later leverde een goede actie van Van Ass een strafcorner op. Weer stond het vizier van Van der Weerden op scherp. Via een stick van de lijnstopper vloog de bal in het net.

Weer diagonaal

Vijf minuten voor rust leken de Duitsers te gaan tegenscoren maar Hidde Turkstra redde fenomenaal op de doellijn. Bij die aanval blesseerde Sander Baart zich aan zijn linkerhand en verliet licht aangeslagen het veld. Jaap Stockmann kreeg even later nog een rollertje te verwerken, maar echt in de problemen kwamen de Oranje Heren niet. Twee minuten voor rust maakte Rogier Hofman de score zelfs nog mooier, door een subtiel passje van Hertzberger beheerst af te ronden. Wederom zag de Duitse doelman een diagonale backhand langs zich scheren.

Consolideren

In de tweede helft ging Nederland door met waar het gebleven was. De Duitse tegenaanvallen misten overtuiging. Caldas zal de ploeg in de rust op het hart hebben gedrukt de concentratie vast te houden en het goede spel te consolideren. Vlak vor het einde van het derde kwart werden twee Nederlandse strafcorners er goed uitgelopen door de Duitse defensie. Even later was het weer Hertzberger die zichzelf in een goede uitgangspositie manoeuvreerde. Zijn schot ging echter over het doel.

In het slot

Na een minuut spelen in het laatste kwart gooide Nederland het duel definitief in het slot. Pruyser schoot op bekende wijze de bal na een weergaloze dieptepass van De Wijn diagonaal raak, na koel Jacobi te hebben omspeeld. Tien minuten voor tijd kon Duitsland toch wat terugdoen via een, hoe kan het ook anders, backhandschot. Christopher Rühr was de maker. Echt in de problemen kwam Nederland niet meer. Bob de Voogd probeerde ook nog een backhandgoal mee te pikken maar de hoek was te moeilijk. De feestvreugde zal er niet minder om zijn.

Nederland – Duitsland

6’ Billy Bakker 1 – 0 (sc)
14’ Mink van der Weerden 2 -0 (sc)
21’ Jeroen Hertzberger 3 – 0
22’ Mink van der Weerden 4 – 0 (sc)
28’ Rogier Hofman 5 – 0
47’ Mirco Pruyser 6 – 0
50’ Christopher Rühr 6 – 1

Bekijk hier de samenvatting van de FIH:

Bekijk hier het interview met bondscoach Max Caldas:

Bekijk hier het interview met aanvoerder Robert van der Horst:


Wat vind jij? Praat mee...