Round-up EK Dag 8: Nederland treft Engeland in finale

Vandaag stonden bij de dames de twee halve finales op het programma en twee poulewedstrijden waarin de plaatsen 5 – 8 worden bepaald.

Engeland – Spanje 2-1 (V)

Nederland kan zich opmaken voor een finale in een geweldige Brits getinte ambiance. De Engelsen knokten zich in de slotfase langs Spanje en plaatsten zich daarmee voor het tweede achtereenvolgende EK voor de finale.

Net als bij de mannen waren de twee damesteams in de tweede halve finale erg aan elkaar gewaagd. Waar de Engelsen vanaf de 1-0 in de vierde minuut lange tijd de controle hadden over de wedstrijd, kwamen de Spaanse vrouwen vlak voor het einde van het derde kwart langszij. In het begin van het laatste kwart kregen ze zelfs een enorme mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar Ybarra mistte een open doelkans. Acht minuten voor tijd schoot Owsley het gastland met een frommelgoal naar de finale.

In de video zie je één van Engelands jongste en fanatiekste supporters. Maak kennis met ‘British Super Fan’. Er staat de Oranje Dames zondag wat te wachten…

4′ Alex Danson 1 – 0 (sc)
44′ Georgina Oliva 1 – 1
52′ Lily Owsley 2 – 1

België – Schotland 1-0 (V)

België heeft zich door een magere winst op Schotland verzekerd van handhaving op het hoogste niveau. Ze komen op 6 punten in de degradatiepoule en zijn daarmee niet te achterhalen door Polen en Italië.

De Belgische dames beslisten de wedstrijd in de allereerste minuut door een gelukkig genomen strafcorner. Een enorm veldoverwicht werd vervolgens niet in de score uitgedrukt.

1′ Louise Versvel 1 – 0 (sc)

Polen – Italië 1-1 (V)

In de strijd tegen degradatie hebben Polen en Italië slechts één punt overgehouden aan hun gelijkspel. Lange tijd leek Polen er met de punten vandoor te gaan.

Alle statistieken wezen in het voordeel van de Italiaanse dames, maar ze slaagden er niet in de Poolse keepster te passeren. Zelfs een strafbal was niet aan Italië besteed. Bij een 1-0 achterstand gooide de ploeg alles op alles om langs de Poolse vrouwen te komen. Vijf minuten voor tijd werd de keepster vervangen door een veldspeelster. Pas na een Poolse gele kaart redden de Italiaansen het zwaarbevochten punt, door te scoren uit een tip-in 48 seconden voor tijd.

9′ Marlena Rybacha 1 – 0 (sc)
60′ Elisabetta Pacella 1 – 1