Round-up EK Dag 9: Ierland pakt historisch brons

Zaterdag stonden de finale van de heren op het programma: Nederland – Duitsland. Daarnaast de wedstrijd om de 3/4e plaats tussen Engeland en Ierland en de laatste poulewedstrijden in de de strijd tegen degradatie.

Ierland – Engeland 4-2 (M)

In het Britse onderonsje heeft Ierland de bronzen medaille veroverd. Engeland werd met 4-2 verslagen en won daarmee voor het eerst in haar geschiedenis een medaille op een groot toernooi. Alle statistieken spraken in het voordeel van favoriet Engeland, maar het waren de Ieren die in een ‘strafcornerwedstrijd’ aan het langste eind trokken. De Engelsen zochten aan het eind met 11 veldspelers nog wanhopig naar de gelijkmaker, maar het waren de Ieren die in de ‘ding seconds’ een vrije doortocht naar een leeg doel kregen. Direct scoren lukte niet maar de strafbal was wel raak.

11′ Harry Martin 0 – 1
13′ Shane O’Donoghue 1 – 1 (sc)
23′ Adam Dixon 1 – 2 (sc)
29′ Alan Sothern 2 – 2 (sc)
39′ Eugene Magee 3 – 2 (sc)
60′ Shane O’Donoghue 4 – 2 (sb)

Spanje – Frankrijk 4-3 (M)

Door de nederlaag tegen Spanje is Frankrijk er (naast Rusland) niet in geslaagd zich te handhaven op het hoogste niveau. Spanje had lang het betere van het spel en zette dat in het tweede kwart om in doelpunten. Maar Frankrijk, dat moest winnen om degradatie te voorkomen, vocht zich in het laatste kwart knap terug. In twee minuten tijd wisten ze de achterstand teniet te doen. Toen Spanje opnieuw op voorsprong kwam toonde Frankrijk wederom veerkracht. Topschutter Charlet maakte zijn tweede achtereenvolgende strafcorner. De  Spaanse 4-3 was Frankrijk echter te machtig. Een laatste Franse strafcorner een seconde voor tijd mocht niet meer baten.

22′ Gabriel Dabanch 1 – 0
28′ Xavi Lleonart 2 – 0
49′ Martin Genestet 2 – 1
51′ Viktor Charlet 2 – 2 (sc)
52′ Xavi Lleonart 3 – 2
54′ Viktor Charlet 3 – 3 (sc)
57′ Salvador Piera 4 – 3

België – Rusland 11-4 (M)

In hun laatste wedstrijd van dit EK maakten de Belgen en Russen er een waar doelpuntenfestijn van, met hier en daar prachtig uitgespeelde goals. Tom Boon had met 7 treffers een ruim aandeel in de score en hem kan de EK-topscorerstitel nauwelijks ontgaan. De Russen zijn door de nederlaag gedegradeerd uit de hoogste klasse van het herenhockey.

Bekijk de doelpunten terug op het Eurohockey twitteraccount.

2′ Tom Boon 1 – 0 (sc)
11′ Tom Boon 2 – 0
15′ Igor Siniagin 2 – 1
15′ Nikolay Komarov 2 – 2
17′ Tom Boon 3 – 2
18′ Tom Boon 4 – 2 (sc)
20′ Aleksei Maiorov 4 – 3
25′ Alexander Hendrickx 5 – 3
28′ Emmanuel Stockbroekx 6 – 3
34′ Tom Boon 7 – 3 (sc)
39′ Gauthier Boccard 8 – 3 (sc)
48′ Tom Boon 9 – 3 (sc)
51′ Nikolay Yankun  9 – 4 (sc)
55′ Jérôme Truyens 10 – 4 (sc)
58′ Tom Boon 11 – 4 (sc)

De gepromoveerde mannen van Oostenrijk en Polen nemen de plaats in van Rusland en Frankrijk.