Sjoerd Marijne: ‘Nu gaat het om de knikkers’

Na de overtuigende 5-0 winst op België in het laatste groepsduel van de Oranje Dames, toont bondscoach Sjoerd Marijne zich zeer tevreden.

Moeilijk scoren

“We zijn met een goed gevoel door naar de halve finale. We steken lekker in ons vel en we doen het heel erg goed. Ik heb het niet graag over anderen, maar over onszelf. We hebben vandaag veel corners gehaald, we hebben geduld gehad in het belegeren van de tegenstander, want zij staan met z’n elven in de cirkel. Dan is de ruimte heel klein en dus lastig hockeyen. Ze hadden zelfs nog een cirkeltje om de keeper, daar is het moeilijk tegen scoren. Maar we hebben onze score uitgebreid en verdedigend deden we het ook goed.”

Strafcorners

“Er komt er één op de lat, één op de paal. Mij gaat het om de snelheid en de hoek van de inzet en als de keeper een bal dan gewoon heeft, dan kan het zijn dat zij het goed heeft gedaan. Ik zag een paar ballen die gewoon goed werden gepusht, maar die had de keeper en daar moet je dan vrede mee hebben. Ik ben blij met de twee die er ingaan.”

België moést gelijkspelen…

“Ik ben niet met hun bezig. Wij willen ons ritme doorzetten en of België nu moet winnen of gelijkspelen… Het enige is dat je van tevoren verwacht dat zij ver terugzakken en op het moment dat ze achter komen, dat ze hoge druk gaan spelen. Dat geeft ons weer meer ruimte. Maar dat gebeurde eigenlijk niet en toen zag je al dat wij ons eigen spel konden blijven spelen.”

Meer tegenstand in halve finale

“Wij hebben vooral heel veel zin om de halve finale te spelen. Dan gaat het om de knikkers en dat is leuk. Dat is het belangrijkste gevoel dat speelt. We bekijken het stap voor stap om zelf zo goed mogelijk te zijn in de halve finale. We gaan deze wedstrijd terugkijken om te zien wat we daaruit kunnen halen voor de volgende stap. En dat is nu de halve finale.”

Engeland of Duitsland?

“Ze zitten heel erg dicht tegen elkaar. Engeland moet winnen, en misschien hebben ze een iets grotere kans door het thuisvoordeel. Ik heb geen voorkeur voor de tegenstander in de volgende wedstrijd, hoewel het natuurlijk leuk is om tegen het gastland in de finale te staan. Dan weet je dat het helemaal uitverkocht is. Maar als het niet zo is, ook prima.


Wat vind jij? Praat mee...