Thierry Brinkman: ‘Niemand legt mij die druk op’

De twintigjarige aanvaller Thierry Brinkman debuteert op een groot toernooi. Het is voor Oranje en voor hem in het bijzonder, een prachtige prestatie om in de finale van het EK te staan.

Kans en gelukje

“Ik ben blij en een beetje opgelucht, want 1-0 is natuurlijk nipt. Maar uiteindelijk ben ik blij dat we de finale hebben gehaald. Er gebeurde veel in de laatste paar minuten. Eerst aanvallend een kans. Ik kreeg de bal een beetje hoog terug van David (Harte, red.) en sloeg met m’n forehand. Toen kreeg ik hem weer terug, haalde ik hem naar mijn backhand en schoot ik hem op zijn schouder. Toen hij wéér terug kwam gaf ik hem aan Hertzberger, maar wat er daarna gebeurde weet ik niet meer.

Daarna namen de Ieren snel een vrije slag en rende ik volle bak terug. We moesten de bal nog één keer de cirkel uit pompen. Stond ik daar als spits nog m’n man te verdedigen. Toen blokte ik hem en was het op het randje van gevaarlijk spel. Gelukkig was de vrije slag voor ons en was de overwinning binnen.”

Weinig druk

“Ja, David en ik waren teamgenoten bij Kampong. Hij is gewoon een hele goede keeper en ik had ‘m misschien wat scherper kunnen inschieten. Maar die ballen pakt hij wel vaker. Niemand legt mij die druk op en zegt ‘doe even zoals in de voorbereiding.’ Ik zelf doe dat misschien een heel klein beetje, maar ik heb vaak genoeg gehoord dat het echt niet hoeft.”

Droomscenario

“Het droomscenario is dat we de titel winnen, maar niet dat ik een goal maak. Zeker in Oranje gaat het erom dat je prijzen pakt als team en niet als individu. Het is mijn eerste toernooi en als je die meteen wint, zou dat natuurlijk supermooi zijn. Maar goed, daarvoor moeten we nog vier keer 15 minuten alles geven en dan zien we wel waar het schip strandt.

Stel dat Engeland de finale haalt, is het hier natuurlijk volle bak in eigen land. Maar Nederland – Duitsland in de EK-finale is ook een mooi affiche. We gaan gewoon uit van onze eigen kracht en hebben vertrouwen in ons eigen spel. Daarmee gaan we de finale in.”

‘Lekker. Klasse’

“Mijn ouders zijn overgekomen om de halve finale en finale erbij te zijn. Aan het eind van de wedstrijd kwam mijn vader even naar me toe. Hij zei ‘Lekker. Klasse!’ Hij vertelde me dat het niet uitmaakt hoe je speelt, het belangrijkste is dat we de finale hebben gehaald.

Morgen zullen we de dames via een livestream volgen. Maar zondag zitten we natuurlijk wel in het stadion, het liefst met de gouden medaille om de nek.”


Wat vind jij? Praat mee...