Amsterdam naar halve finale na moeizaam duel met Engelse debutant

Ook Amsterdam heeft zich vrijdag geplaatst voor een plek in de halve finale van de EHL. De ploeg van Teun de Nooijer won met onnodig veel moeite van East Grinstead. De Engelse debutant werd met 3-1 verslagen. Zondag speelt Amsterdam de halve eindstrijd tegen SCHC.

‘We hebben een kans, maar we moeten er zelf in geloven’, vertelde aanvoerder Guadalupe Fernandez Lacort haar ploeg vlak voor het treffen met landskampioen Amsterdam. Slechts tellen voor hun EHL-debuut. Ze had gelijk, maar hoe graag de Britse vrouwen ook wilden en probeerden, het had geen kans tegen Amsterdam. Het niveauverschil was simpelweg te groot. 

Het was niet de vraag of, maar wanneer Amsterdam op voorsprong kwam. Michelle Fillet tikte van dichtbij naast, de dribbel van Fay van der Elst strandde over de achterlijn en de rebound uit de corner van Stella van Gils – een balletje uit de lucht – keerde keeper Isabel Field knap. De goalie maakte een leuke indruk. En werd met name knap ondersteund door verdediger Lily Walker. Een van de vier internationals bij East Grinstead. 

Amsterdam speelde nog altijd zonder Marijn Veen en Noor de Baat. Veen deed wel de complete warming-up mee met haar ploeg, waardoor het niet lang meer kan duren tot haar rentree. Door het ontbreken van het duo werd teamarts Charlotte Adegeest maar weer eens toegevoegd aan de selectie van de Amsterdammers.

Marijn Veen kijkt toe. Foto: Willem Vernes

 

Plönissen met de openingstreffer

De landskampioen opende de score ‘pas’ na dertien minuten. En dat is gezien de verhoudingen eigenlijk veel te laat. Via strafcorner nummer drie – de eerste werd gesleept door Sonja Zimmermann en de tweede totaal verkeerd aangegeven door Freeke Moes – was het raak. Sabine Plönissen beukte haar schuifslag snoeihard naast goalie Field. De openingstreffer was een feit.

Direct na rust moest Anne Veenendaal voor het eerst in actie komen. De eerste twee kwarten had de sluitpost van Amsterdam niks te doen gehad en vooral veel kou geleden. Gabrielle Mosch zat mis en leverde de bal zo in bij Courtney Hansford. De Engelse spits zette ‘m op een lopen en kon vrij uithalen in de cirkel. Ze bezweek echter onder de druk en had waarschijnlijk niet door hoe groot haar kans eigenlijk was.

Het schudde Amsterdam wel direct wakker. Meteen aan de andere kant raakte Van der Elst de paal. Tot Felice Albers een minuut later de score verdubbelde. De middenvelder werkte de bal met ietwat frustratie vol de touwen in: 2-0. Maar de Engelsen lieten het er niet bij zitten. De ploeg bleef proberen, ondanks de twee tegengoals. Biba Mills miste een voorzet op een haar na en Grace Balsdon sleepte de Engelse corner hoog over. 

Sabine Plönissen wordt gefeliciteerd. Foto: Willem Vernes

Sophie Bray met haar goal 

Amsterdam liet het allemaal gewoon gebeuren. En dat was niet handig. Want toen Plönissen de bal dertien minuten voor tijd veel te makkelijk inleverde bij Sophie Bray, stond het ineens 2-1. De oud-speler van Kampong en MOP had geen problemen om in haar eentje voorbij Veenendaal te komen.

Spannender werd het niet. Zeker niet toen Freeke Moes vier minuten voor tijd een variant van de strafcorner binnen tikte: 3-1. Een opluchting. Een verlossing. Amsterdam won, maar dat ging veel te moeizaam. De ploeg van De Nooijer moet zondag tegen SCHC zeker uit een ander vaatje tappen, wil het de finale bereiken. 

Felice Albers viert haar goal. Foto: Willem Vernes

Amsterdam – East Grinstead 3-1 (1-0)
14. Sabine Plönissen 1-0 (SC)
32. Felice Albers 2-0
47. Sophie Bray 2-1
57. Freeke Moes 3-1 (SC)


Wat vind jij? Praat mee...