Amsterdam start Europees avontuur met historische zege

Amsterdam Heren 1 is de Euro Hockey League in Hamburg uitstekend begonnen. Onder toeziend oog van een paar honderd man publiek versloegen de mannen van coach Alyson Annan het Poolse KS Pomorzanin Torun met maar liefst 19-2. Een historische overwinning, want niet eerder wist een ploeg in de EHL zo vaak te scoren in één wedstrijd.

19-2 is een uitslag die past bij het enorme kwaliteitsverschil tussen beide teams. Amsterdam liet vanaf het eerste fluitsignaal zien waarvoor het naar Hamburg is gekomen; overtuigend winnen. Met veel druk naar voren dwongen ze de nummer 2 uit de Poolse competitie vanaf de start in de achteruit.

Het resultaat was dat specialist Justin Reid-Ross al snel mocht aanleggen voor zijn geliefde strafcorner. De eerste poging ging nog mis, maar de twee die daar kort op volgden, vlogen er wel in. Daarmee leek de Zuid-Afrikaan het startsein te hebben gegeven voor een waar doelpuntenfestijn. Voor rust trof Kenny Bain maar liefst 3 keer het net. Dankzij goals van Mirco Pruyser en Robbert Tigges gingen de Amsterdammers rusten met een riante 7-1.

Een perfecte tweede helft

Wanneer de marge zo groot is bij rust, is het altijd de vraag hoe de ploeg die zo riant aan de leiding gaat de kleedkamer uitkomt. Het antwoord hierop was al na 5 minuten in de tweede helft ingevuld. Door goals van Mirco Pruyser (2x), Kenny Bain en Robbert Tigges stond binnen no-time een 11-1 stand op het scorebord.

Alyson Annan: ‘Ondanks dat het scorebord halverwege de wedstrijd een mooie tussenstand liet zien, vond ik dat het in de tweede helft scherper moest en minder slordig. We hebben wat dingen aangepast in de rust, waardoor we het spel konden neerzetten wat we altijd willen spelen. Alles klopte in de tweede helft,  de manier waarop we speelden en de denkwijze. Ik ben heel tevreden.’

In de tweede helft wisten de Amsterdammers 12 keer de Poolse doelman te passeren, waardoor de teller na 60 minuten uiteindelijk op 19-2 bleef steken. Een monsterzege waarbij de twee tegengoals coach Annan toch enigszins irriteren: ‘Ons rendement was heel goed vandaag, maar ik vind ook dat we goed moeten kijken naar de tegengoals die we kregen. Want 2 corners tegen die beiden resulteerden in goals, dat moeten we eens goed terugkijken.’

Aangezien Pomorzanin vrijdag al in actie kwam tegen Saint Germain, de derde ploeg in Poule A, en ook deze verloor, betekende de nederlaag tegen Amsterdam het einde van hun Europese deelname dit seizoen.

Knock-outfase

Zondagmiddag om 14.00 uur maken Amsterdam en het Franse Saint Germain in een onderling duel uit wie groepswinnaar wordt in Poule A en zich zo plaatst bij de laatste 16 teams in het toernooi. De knock-outfase van de EHL wordt in maart gespeeld.