‘Anne Veenendaal heeft ons echt in de wedstrijd gehouden’

‘Voordat onze wedstrijd begon zei ik voor de grap tegen onze reservekeepster Sofie ter Kuile: als het op shoot-outs aankomt, moet ik ze allemaal stoppen, en hoeven jullie er maar één of twee te maken. Nou, dat is uiteindelijk gebeurd’, glimlachte Anne Veenendaal (26).

Toen vrijdagmiddag tijdens de Euro Hockey League-kwartfinale Amsterdam-Club de Campo na zestig minuten hockeyen op een stand van 1-1 de toeter klonk, was de winnaar eigenlijk al bekend, voordat er ook nog maar één shoot-out genomen was. Veenendaal had de hele wedstrijd zó goed staan te keepen, dat ze niet te kloppen leek.

Hoogstpersoonlijk barricadeerde Veenendaal de poorten richting de halve finale voor Club de Campo, de verliezend finalist van vorig seizoen. Direct na de afslag had ze binnen een tijdbestek van vijf minuten al twee belangrijke reddingen verricht. Snel na de 0-1 voorkwam ze de 0-2, door zich te strekken en haar rechtervoet tegen een laag schot te zetten, dat richting de verre hoek vloog.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)


Misschien nog wel belangrijker was haar redding in het derde kwart, toen Club de Campo bij een stand van 1-1 Amsterdam bij de keel greep. Liggend op de grond voorkwam Veenendaal met haar stick dat de bal over de lijn rolde. Met haar linkerhand veegde ze de bal vervolgens weg voor een Spaanse stick, waarmee ze opnieuw een tegendoelpunt voorkwam.

‘De hele wedstrijd had ik eerlijk gezegd wel het gevoel dat ik er lekker in zat. Voor mij was het fijn dat ik meteen aan het begin een paar ballen pakte. Ook die reddingen in het derde kwart waren lekker. Dat zijn lastige ballen om te stoppen. Fijn dat ik dat goede gevoel mee kon nemen naar de shoot-outs’, zei de hoofrolspeelster zelf, die na afloop werd verkozen tot Speelster van de Wedstrijd.

Anne Veenendaal met reservekeepster Sofie ter Kuile, voor het begin van de shoot-outs. Foto: EHL/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Onklopbaar in de shoot-outs

‘Hoeveel heb ik er nu precies gestopt? Vier van de vier? Vijf van de vijf?’ vroeg Veenendaal even later, die het door de adrenaline even niet meer wist.

Het antwoord was vier van de vier. Niet één keer wisten de Spanjaarden een shoot-out bij haar te scoren. De eerste keer dreef Veenendaal de neemster naar de zijkant, waardoor er te weinig tijd over was om te scoren. Bij shoot-out nummer twee redde ze met haar legguard. Bij shoot-out nummer drie zette ze de neemster zoveel onder druk dat zij de bal sloeg met haar bolle kant. Bij de laatste shoot-out voorkwam Veenendaal met haar voet dat een rechtstreekse flats het doel in ging.

‘Ik ben al die tijd best rustig gebleven. Ik had vertrouwen in mezelf. De laatste keren dat we shoot-outs hebben getraind, ging het ook best wel goed. Net als nu. Het klinkt misschien arrogant niet, zo bedoel ik het, maar het ging gewoon lekker. Als je er eenmaal één gestopt hebt, kom je in een flow.’

Men heeft het best vaak gehad over de vraag of Anne wel of niet shoot-outs zou beheersen. Maar ze beheerst het absoluut. Felice Albers

Het was veelzeggend dat na het lepe balletje van Noor de Baat waarmee Amsterdam de halve finale veilig stelde, alle speelsters van Amsterdam niet op De Baat, maar op Veenendaal afstormden. Teamgenoot Felice Albers vond het mooi om te zien dat Veenendaal in het middelpunt van de belangstelling stond, vertelde ze.

Albers: ‘Ik vond het superleuk voor haar. Ze verdient het ook. Anne heeft ons echt in de wedstrijd gehouden. Ze stond echt geweldig te keepen. Men heeft het best vaak gehad over de vraag of zij wel of niet shoot-outs zou beheersen. Maar ze beheerst het absoluut. Dat heeft ze nu wel weer bewezen. Op het moment dat het moest, stond ze er. Volgens mij is dat een sterk signaal naar de rest van de wereld.’


1 Reactie

  1. Sjang Fijen

    Dat heb je goed gedaan Anne, mirakels goed. Zo blijft de kans toch er maandag een finale komt Amsterdam- Den Bosch en daar hoop ik op. Eerst vanmiddag die jonge talenten uit Gent verslaan door Den Bosch. Dat is nog een harde noot te kaken, moet wel kunnen. Morgen Amsterdam hetzelfde in eigen stadion. Als dat allemaal lukt dan toch de gedroomde finale. Succes dames van Den Bosch en Amsterdam en laat ons nog een paar dagen met veel zon en geen regen genieten van jullie heerlijke hockey. Groet van...... Sjang


Wat vind jij? Praat mee...