Beste speler van de wereld houdt zich in pikant EHL-treffen niet in

Arthur van Doren (23) is alleen maar extra gemotiveerd om te winnen van zijn nieuwe club Bloemendaal. De onlangs tot beste speler en grootste talent van de wereld gekozen Belg speelt zaterdag in de KO16 van de EHL de kraker met zijn Belgische club Dragons tegen Bloemendaal, waar hij vorige maand een contract tekende.

Wat voor krachten er zaterdag vrijkomen is onbekend. Maar precies dit scenario werd eerder afgespeeld in de EHL. In 2014 speelde Kampong tegen Dragons in de KO16 in Eindhoven. Het was net bekend dat Loïck Luypaert het seizoen erop naar Kampong zou vertrekken. Dat heeft de Utrechtse ploeg geweten. Een furieus Dragons verraste Kampong, dat na shoot-outs onverwacht werd uitgeschakeld. ‘De hele ploeg was toen opgenaaid. Dat zullen ze nu weer hebben’, denkt de Belgische sportjournalist Floris Geerts, een kenner van het Belgische mannenhockey en al eerder gastcolumnist bij hockey.nl.

Dragons zet alles op de EHL

Zaterdag zou hetzelfde kunnen gebeuren. Dat de spelers van Dragons net dat stapje extra zetten, om te laten zien dat ze echt niet minder zijn dan Bloemendaal. ‘In de Belgische competitie zijn er maar een paar topwedstrijden per jaar. In Nederland zijn het er meer. Bij Dragons gaat het al een hele lange tijd over Bloemendaal. Alles wordt op de EHL gezet’, weet Geerts.

Van Doren bevestigt dat zijn club de afgelopen tijd Bloemendaal in ieder geval uitgebreid heeft geanalyseerd. Vrijdagochtend vertrekt hij met zijn ploeg naar Rotterdam, om zaterdag een van de belangrijkste – zo niet dé belangrijkste – wedstrijd van het jaar te spelen. Twee keer eerder verloor Dragons van Bloemendaal in de EHL, in 2013 de finale.

Arthur van Doren in duel met Jorrit Croon op de poulewedstrijd van het EK in 2017 (0-5). Foto: Willem Vernes

‘Bloemendaal is een van de topfavorieten’

‘Wij zullen 120 procent klaar moeten zijn om Bloemendaal te kunnen stoppen. Historisch gezien is dat toch een van de grootste clubs in het hockey. Bloemendaal is een van de topfavorieten om de titel te winnen. We zullen zien wie er zaterdag met een glimlach van het veld loopt’, zegt het Belgische wonderkind Van Doren. Hij zal geen moeite hebben om zijn toekomstige club uit te schakelen. ‘Nee, ik heb pas een contract voor volgend jaar. Niet dit jaar. Ik denk dat mijn team en ik alleen maar extra gemotiveerd zijn’, lacht hij.

Nog nooit won een Belgische club de EHL. Het zijn Nederlandse en Duitse clubs die de EHL domineren sinds het bestaan in 2007. ‘We zaten er een aantal keer dichtbij. We hebben ook al vier EHL-medailles. Maar we moesten vaak tegen een net iets betere tegenstander. Dat heeft bij ons alleen maar de ambitie aangewakkerd om het nog beter te doen.’

Van Doren en Manu Stockbroekx zijn goede vrienden

Om meerdere redenen is de wedstrijd volgens smaakmaker Van Doren speciaal. Hij speelde al vanaf z’n tiende bij Dragons met Manu Stockbroekx samen. Stockbroekx verliet Dragons twee jaar geleden voor Bloemendaal. De twee zijn nog steeds goede vrienden. Bloemendaal-coach Michel van den Heuvel is assistent van de Belgische nationale ploeg en kent veel spelers van Dragons. Uiteraard geeft de overstap van de beste hockeyer naar ’t Kopje komend seizoen de confrontatie dat beetje extra gif, als het toptreffen dat al nodig zou hebben. Zaterdag om 18.15 uur staat de kraker op het programma in Rotterdam.

 


Wat vind jij? Praat mee...