Bob de Voogd na 8-0: ‘Doet me denken aan die 9-2 in Londen’

Het was zaterdagmiddag prijsschieten voor Oranje-Rood in de halve finale van de Euro Hockey League tegen Wimbledon (8-0), behalve voor Bob de Voogd. Binnen twee minuten zag de aanvaller tot twee keer toe een doelpunt worden afgekeurd, beide keren door de videoscheidsrechter.

In de 40ste minuut gooide De Voogd zijn armen in de lucht. Na treffers van Mink van der Weerden (twee), Benjamin Stanzl, Milan van Baal, Jelle Galema en Joep de Mol had ook hij nu een doelpunt gemaakt. Na een mooi één-tweetje in de cirkel rondde hij de aanval doeltreffend af. Maar Wimbledon vroeg de videoscheidsrechter aan. Wat bleek? In de actie voorafgaand aan de goal had Milan van Baal de bal enkele millimeters over de achterlijn laten glippen.

‘Dan bewaar ik m’n doelpunt maar voor morgen’

Een minuut later stond De Voogd weer met zijn handen omhoog. De aanvaller zag van dichtbij hoe zijn teamgenoot Caspar van Dijk de rebound van de paal binnentikte, maar wéér werd de treffer afgekeurd na bestudering van de videobeelden. Van Baal bleek de assist met zijn bolle kant te hebben gespeeld.

De Voogd kon er om lachen, zowel in de wedstrijd als na afloop. ‘Het is jammer, want het was leuk geweest als ik een goaltje had gemaakt. Maar ik heb genoten van onze andere goals en van ons spel. Bij die eerste bal dacht ik eigenlijk dat-ie binnen bleef. Ik kon niet goed zien of-ie achter de lijn was of niet. Maar goed, de videoscheidsrechter keurde hem af. Dan bewaar ik m’n doelpunt maar voor morgen.’

Bob de Voogd probeert de bal over Wimbledon-keeper James Bailey te liften. Zijn inzet gaat naast. Foto: EHL/Frank Uijlenbroek

‘Deze halve finale doet me denken aan de 9-2 tegen Groot-Brittannië’

Oranje-Rood had niet verwacht dat de halve finale tegen Wimbledon een heuse walk-over zou worden. In de eerste minuut kwamen de Eindhovenaren via Benjamin Stanzl op voorsprong en na een kwartier stond er al 4-0 op het scorebord. ‘Dat was heel raar’, reageerde een verbaasde De Voogd. ‘Deze wedstrijd doet me denken aan die andere halve finale, een paar jaar terug. Die van de Olympische Spelen in Londen. Toen wonnen we ook met 9-2 van een Engels team. Toen stonden we ook tegen Duitsers in de finale. Wat dat betreft is een aantal jongens van ons gewaarschuwd. We moeten de vibe vasthouden, maar niet op een roze wolk gaan zitten.’

De Voogd had verwacht dat Wimbledon juist een stugge verdediging zou hebben. ‘Hun belangrijkste man centraal achterin deed niet mee, Michael Hoare. Misschien dat dat iets heeft uitgemaakt. Met name de eerste twee kwarten hebben we het supergoed gedaan. Doordat wij snel de 1-0 maakten, moesten zij van hun verdedigende stijl afstappen. Daar hebben we supergoed gebruik van gemaakt. Na de 4-0 bleven we tegen elkaar zeggen dat we door moesten gaan, maar als je met 6-0 de rust in gaat, begin je toch al een beetje aan morgen te denken. Door de bal het werk te laten doen hebben we de wedstrijd zo professioneel mogelijk uitgespeeld.’

Rot-Weiss Köln stond met 5-0 voor tegen Dragons

In de finale wacht Rot-Weiss Köln. De Duitsers die in de achtste finale Kampong uit het toernooi kegelden, kwamen in de halve finale tegen gastheer Dragons met 5-0 voor. Door drie doelpunten van de Belgen in de laatste vijf minuten eindigde de wedstrijd uiteindelijk in 5-3. Rot-Weiss Köln heeft spelers als Christopher Zeller, Christopher Rühr en Mats Grambusch onder contract staan. Ook Marco Miltkau speelt bij Rot-Weiss Köln, de nummer twee van de EHL-topscorerslijst aller tijden. Hij staat nog maar één doelpunt achter Jeroen Hertzberger (34 om 35).

De Voogd: ‘We hebben niet veel van hun halve finale gezien, omdat we al in voorbereiding op onze eigen wedstrijd waren. Van andere mensen heb ik begrepen dat ze behoorlijk imponeerden. Maar ik durf er niets over te zeggen. Van Wimbledon had ik ook verwacht dat ze collectief sterk zouden zijn. Köln heeft in ieder geval een mix van sterke gasten en creatieve spelers. Vanavond zullen we de beelden bekijken en gaan we ons opmaken voor de wedstrijd van morgen.’

Oranje-Rood – Wimbledon 8-0 (6-0)
‘1 Benjamin Stanzl 1-0
’10 Milan van Baal 2-0
’13 Mink van der Weerden 3-0 (sc)
’14 Jelle Galema 4-0
’20 Mink van der Weerden 5-0 (sc)
’29 Joep de Mol 6-0
’53 Teun Beins 7-0 (sc)